Prepad o 5 %: Tento rok čaká Wall Street niekoľko korekcií

, MW Foto:SITA/AP

Vlani dokázal predpovedať pohyby na burze, ktoré sa aj naplnili. Dnes hovorí o niekoľkých korekciách, ktoré čakajú americký akciový trh v tomto roku.

Byron Wien z Blackstone vlani vo svojom zozname desiatich prekvapení, predpovedal rally pre Shanghai Composite na úrovni 25 %. Získal 22 %. Uviedol, že brazílsky akciový trh ožije. Bovespa si pripísal 34 %. Povedal, že index S&P 500 čaká rally na úrovni 15 %, tiež to vyšlo. „Najpriaznivejším faktorom bola akomodatívna menová politika USA a ďalších krajín, ktorá mala priaznivý vplyv na ekonomiku a finančné trhy,“ vysvetlila spoločnosť retrospektívne.

A aký je jeho názor na rok 2020?

„Aj keď niektorí pozorovatelia veria, že sú ocenenia sú prešvihnuté, prudký nárast entuziazmu zo strany  investorov v určitom okamihu v priebehu roka posunie S&P 500 nad 3 500 bodov. Zisk sa zvýši iba o 5 %,menová politika zostane uvoľnená a investori sa spoliehajú, že stredné úrokové sadzby porastú len pomaly.“

Wien ale v tomto roku očakáva „niekoľko trhových korekcií“ o najmenej 5 %. Najviac budú trpieť akcie FAANG, dlhodobo líder tohto býčieho trhu. „Veľké technologické spoločnosti čelia rastúcej politickej kontrole a sociálnemu tlaku,“ dodal s tým, že vládne snahy o reguláciu spoločností ako Apple, Microsoft a IBM budú úspešnejšie než tomu bolo vlani, pretože v USA budú mať širokú podporu zo strany verejnosti. „Miléniali v New Yorku odložila telefóny a nadviažu očný kontakt s druhým človekom, čo budú považovať za menej ohrozujúce a celkom osviežujúce," napísal Wien.

Medzi jeho ďalšie predpovede patrí: pokles sadzieb Fedu na 1 %, blokácia Hormuzského prielivu, Demokrati obsadia Senát v novembri, skončí sa s autonómnymi autami, Boeing vyrieši problémy s lietadlami 737 Max.

Súvisiace články

Aktuálne správy