V roku 2020 radšej medzinárodné akcie než americké

, CNBC Foto: SITA/AP

Americký akciový trh v poslednom desaťročí neustále prevyšoval medzinárodné trhy. Niektorí analytici a stratégovia ale odporúčajú zmenu, presunúť väčšiu časť portfólia do medzinárodných akcií. Uvoľnené obchodné napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou a znaky posilňujúcej sa globálnej ekonomiky by mohli byť podľa trhových stratégov dobrou správou pre medzinárodné akcie a najmä európske.

Od roku 2010 vzrástol index S&P 500 o vyše 188 %, čo je anualizovaná miera približne 11,2 %. Index MSCI World okrem USA zaznamenal omnoho miernejšie zisky, celkovo stúpol o 50,5 % alebo zhruba o 4,2 % ročne. „Ak má vaša alokácia aktív značnú americkú angažovanosť a takmer žiadnu medzinárodnú, myslíme si, že teraz je vynikajúci čas na presun,“ uviedli analytici Bespoke Investment Group.

Minulý rok bol silný pre akcie na celom svete, ale USA stále viedli. Kým medzinárodný index vzrástol o 18,1 %, S&P 500 si pripísal viac ako 28 %. Globálny akciový trh oslabil negatívny šok v prvých obchodných dňoch roku 2020. Akcie sa prepadli po americkom leteckom útoku na najvyššieho iránskeho vojenského vodcu.

Časť optimizmu v súvislosti s medzinárodnými trhmi sa opiera o globálne ekonomické údaje, kde tvrdé aj mäkké ukazovatele naznačujú, že globálne spomalenie sa pravdepodobne znížilo. V posledných mesiacoch sa zvýšila miera výroby a svetového obchodu. „Máme dôvody sa domnievať, že toto zlepšenie vo výrobe a obchode sa môže udržať," uviedol hlavný ekonóm Morgan Stanley Chetan Ahya v poznámke pre klientov.

Eurozóna je jednou z oblastí, v ktorej by investori mali zvýšiť svoju angažovanosť. Podľa Marka Luschiniho, hlavného investičného stratéga spoločnosti Janney Montgomery Scott, čiastočne kvôli pozitívnym signálom z čínskej ekonomiky. Európsky akciový trh je citlivejší na globálnu ekonomiku ako americký trh, povedal Luschini, podobne ako akcie na rozvíjajúcich sa trhoch. Keďže čínsky rast má veľký vplyv na svetovú ekonomiku, aj mierne zlepšenie by sa mohlo preniknúť na medzinárodné trhy, uviedol Luschini. „Ak Čína iba stabilizuje svoj rast od spomaľovania, ktoré sme videli posledných pár rokov, pôjde o dlhú cestu, aby sa na tieto akciové trhy odoslal pozitívny impulz,“ uviedol Luschini.

V niektorých európskych krajinách sa akciám vlani darilo lepšie ako tým americkým. Taliansko patrilo k tým najvýkonnejším z G-7 v minulom roku, pričom FTSE MIB sa vlani zhruba vyrovnal S&P 500 so ziskom 28,3 %. Stoxx 600, hlavný európsky index, minulý rok získal 24 %.

Napätie na Blízkom východe a potenciál zvýšených cien ropy sú jedným z niekoľkých rizík, ktorým svetové trhy v roku 2020 čelia. „Rizikom pre oživenie bude, ak sa obchodné napätie medzi USA a Čínou znovu zvýši, ak bude rásť geopolitické napätie na Blízkom východe, alebo ak budú v USA problémy s neskorým cyklom… čo by mohlo viesť k výraznejšiemu nárastu inflácie,“ povedal Ahya.

Ďalším rizikom by mohla byť zmena úrokových sadzieb svetových centrálnych bánk. Švédska banka Riksbank minulý mesiac spomalila trend uvoľňovania, keď zvýšila sadzby späť na nulu. Očakáva sa, že globálny priemer sadzieb v tomto roku vzrastie na 2,06 % z 1,92 % z konca roku 2019, podľa správy Bespoke. Luschini však uviedol, že je nepravdepodobné, že by mnoho centrálnych bánk nasledovalo Švédsko so sprísňovaní menovej politiky. „Myslím, že bude vládnuť všeobecná neochota zvyšovať úrokové sadzby," uviedol Luschini.

Súvisiace články

Aktuálne správy