USA obnovia pravidelné rokovania o ekonomike a obchode s Čínou

Rozhovory nebudú súčasťou vyjednávaní o druhej fáze obchodnej dohody, nadviažu na rokovania za prezidentov Georgea W. Busha a Obamu.

USA a Čína sa dohodli na obnovení rokovaní o ekonomike a obchode, ktoré sa konali dvakrát ročne. Takéto rozhovory sa uskutočňovali za predošlých amerických vlád, ale administratíva prezidenta Donalda Trumpa ich zastavila. Denník Wall Street Journal však v sobotu uviedol, že obnovenie rokovaní, ktoré sa začali za prezidenta Georgea W. Busha a pokračovali za Obamovej administratívy, sa má oznámiť v stredu, keď Trumpova vláda vo Washingtone podpíše prvú fázu dohody s Čínou.

Wall Street Journal uviedol, že nové rokovania budú separátne a nebudú súčasťou vyjednávaní o druhej fáze obchodnej dohody. Rokovania s Čínou o ekonomike začal Henry Paulson, minister financií vo vláde Georgea W. Busha, pričom poprední predstavitelia oboch krajín sa stretávali dvakrát ročne. Tieto diskusie pokračovali počas celého osemročného funkčného obdobia Obamovej administratívy, hoci ich periodicita sa zmenšila len na raz ročne. Keď sa úradu v roku 2017 ujal prezident Donald Trump, jeho vláda tieto diskusie zastavil pre pocit, že neviedli k významným výsledkom pri riešení neférových čínskych obchodných praktík a pri redukcii vysokých amerických obchodných deficitov voči Číne.

Súvisiace články

Aktuálne správy