Pád lietadla pri Teheráne ťahá dole akcie Boeingu

, CNBC,marketwatch,reuters Foto: SITA/AP

Až okolo troch percent odpisujú akcie Boeingu v premarkete amerického obchodovania v reakcii na správu o tom, že najmenej 170 ľudí zahynulo pri nehode ukrajinského lietadla, ktoré sa zrútilo krátko po štarte z teheránskeho letiska.

Správu iránskej štátnej televízie nakoniec potvrdili aj ďalšie úrady. Haváriu nikto neprežil. Agentúra Reuters píše o 176 obetiach, z ktorých 167 je cestujúcich a deväť členov posádky. Smrteľnú tragédiu ukrajinských aeroliniek UIA potvrdil na základe predbežných zistení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Úprimnú sústrasť príbuzným a priateľom všetkých pasažierov a posádky," uviedol podľa agentúry Unian. Dodal, že ukrajinský zastupiteľský úrad v Teheráne zisťuje informácie o okolnostiach tragédie a snaží sa získať zoznam cestujúcich. Na mieste nešťastia je ukrajinský konzul. Ukrajinské veľvyslanectvo neskôr uviedlo, že letenku si zakúpilo 168 ľudí. Zelenskyj kvôli tragickej udalosti prerušil návštevu Ománu a vracia sa na Ukrajinu. Zvolal krízový štáb, v ktorom budú predstavitelia silových ministerstiev či tajných služieb.

Iránske úrady tvrdia, že príčinou nešťastia bola technická porucha, agentúra DPA však poznamenala, že nie je jasné, ako úrady tak skoro po zrútení lietadla dospeli k tak jednoznačnému záveru. Ukrajinské veľvyslanectvo dodalo, že skôr ako teroristický útok či zostrelenie raketou pád lietadla spôsobila porucha motora. Agentúra Unian ale upozornila na amatérske video zverejnené na sociálnych sieťach, na ktorom je vidieť lietadlo v plameňoch ešte pred dopadom na zem. Autenticita záberov zatiaľ nebola overená. Podľa šéfa iránskych záchranárov lietadlo po zrútení horelo, a preto nebolo možné pristúpiť k záchranným prácam. Na mieste pritom bolo najmenej 22 sanitiek, štyri záchranárske autobusy aj vrtuľník.

Médiá špekulujú o možnej súvislosti s eskaláciou napätia medzi Iránom a Spojenými štátmi. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v utorok zakázal americkým leteckým spoločnostiam operovať vo vzdušnom priestore nad Irakom, Iránom, Ománským zálivom a Perzským zálivom. Úrad tak urobil po tom, čo Irán v noci na dnes raketami zaútočil na iracké základne s americkými a ďalšími koaličnými vojakmi.

Havarovaným lietadlom je podľa doterajších informácií Boeing 737-800, čo je bežný dvojmotorový prúdový dopravný prostriedok používaný na krátke a stredné vzdialenosti. Tisíce týchto lietadiel používajú letecké spoločnosti po celom svete. Hovorca spoločnosti Boeing Michael Friedman agentúre AP povedal, že firma o správach z Iránu vie a zháňa ďalšie informácie. Boeing, tak ako aj iní výrobcovia lietadiel, v podobných prípadoch asistuje pri vyšetrovaní, teraz je ale situácia komplikovanejšia kvôli americkej politike sankcií voči Iránu. Zaviedla ju administratíva prezidenta Donalda Trumpa v roku 2018 po tom, čo jednostranne odstúpila od jadrovej dohody s Iránom. Airbus aj Boeing mali za cieľ zinkasovať cez Irán miliardy dolárov za dodávky lietadiel, Trumpovo rozhodnutie však predaj zastavilo. Za desaťročia medzinárodných sankcií iránska flotila osobných lietadiel už starne, pričom v posledných rokoch sa pravidelne vyskytujú letecké nehody domácich dopravcov, čo malo za následok stovky obetí.

Súvisiace články

Aktuálne správy