Iránska odveta vzbudzuje obavy z väčšieho konfliktu

, CNBC;reuters;marketwatch;TASR Foto: SITA/AP

Americkí vojenskí predstavitelia informovali agentúru NBC News, že základňa Al Asad, ktorá sa nachádza v západnom Iraku, sa stala terčom útoku. Správa vyvolala prudký nárast cien ropy spolu so zlatom, ktoré sa považuje za aktívum bezpečného útočiska.

Irán v noci na dnes spustil útok na sily pod vedením USA v Iraku. Podľa americkej armády Teherán odpálil viac ako tucet balistických striel z iránskeho územia na najmenej dve iracké základne s vojakmi koalície vedenej Spojenými štátmi. Útoky nasledovali len niekoľko hodín po skončení pohrebu iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý bol zabitý pri piatkovom americkom útoku v blízkosti bagdadského letiska. Akcia vyvolala obavy z širšej vojny na Blízkom východe.

„Všetko je v poriadku! Rakety vypustili z Iránu na dve vojenské základne umiestnené v Iraku,“ tweetol Trump. „Aktuálne sa posudzujú škody a obete. Zatiaľ je všetko dobré! Máme najmocnejšiu a dobre vybavenú armádu na svete, zďaleka! Zajtra urobím vyhlásenie,“ uviedol v noci na dnes americký prezident Donald Trump.

Nemenovaný americký funkcionár v Pentagone pre agentúru AP povedal, že útok si vyžiadal veľmi málo obetí alebo žiadne. Pentagon správu neskôr potvrdil. „Irán spustil viac ako tucet balistických rakiet proti americkým vojenským a koaličným silám v Iraku. Je zrejmé, že tieto rakety boli vypustené z Iránu a boli zamerané najmenej na dve iracké vojenské základne, v ktorých boli ubytovaní vojenskí a koaliční pracovníci USA v Al-Assade a Irbile,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Správy vyvolali prudký nárast cien ropy spolu so zlatom, ktoré sa považuje za aktívum bezpečného útočiska. "Obavy z neistoty a ďalšia eskalácia tohto vojenského konfliktu ťahajú ceny zlata hore," uviedla analytička CMC Markets Margaret Yang Yanov. "Toto (iránsky útok) rozhodne podnecuje dopyt po bezpečných investíciách, nielen po zlate, ale aj jene, zatiaľ čo akcie sa masívne predávajú," dodala. Podľa nej by sa cena zlata mohla znížiť, ak by sa americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi podarilo vyriešiť problém diplomaticky, bez rozpútania vojny.

"Zlato bude veľmi volatilné," a americká reakcia bude v hľadáčiku investorov. Chintan Karnani, hlavný analytik trhov z Insignia Consultants si myslí, že ak prezident Donald Trump „agresívne zareaguje, zlato prelomí hranicu  2000 dolárov.“ To by znamenalo historicky najvyššiu ceny zlata.

Spotová cena zlata krátko po iránskych útokoch vyskočila na 1610,90 USD (1441,91 eura) za uncu. Potom sa však začala postupne korigovať na približne 1603 USD/uncu a neskôr klesla na zhruba 1590 USD za uncu. Zvýšila sa aj cena striebra, a to o 1,2 % na 18,60 USD za uncu. Počas dňa dosiahla vyše 3-mesačné maximum 18,71 USD/uncu. Cena platiny vzrástla o 0,3 % na 973,95 USD/uncu a nový rekord zaznamenala aj cena paládia. Hranicu 2000 USD/uncu dosiahla už v pondelok 6. januára, v stredu sa posunula ešte vyššie, na 2056,1 USD/uncu. Dôvodom je naďalej sa zvyšujúci dopyt a zároveň nedostatok tohto kovu na trhu. Neskôr v priebehu dňa sa cena mierne znížila na približne 2040,6 USD/uncu.

Americké akcie včera oslabili pod vplyvom napätia medzi Spojenými štátmi a Iránom, klesli najmä akcie energetických spoločností, pretože ceny ropy prišli o zisky z posledných dní. Index Nasdaq stagnoval, pred poklesom ho držali výsledky výrobcov čipov. Dow Jones, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických firiem, klesol o 0,42 percenta a obchodovanie uzavrel na 28.583,68 bodu. Širší index S&P 500 odpísal 0,28 percenta na 3237,18 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite sa znížil o 0,03 percenta na 9068,58 bodu. "Akciové trhy dnes ráno reagovali najmä na nedostatok okamžitých odvetných opatrení zo strany  USA," uviedol v poznámke Stephen Innes, stratég pre ázijský trh z AxiTrader. „Konflikt však predstavuje značné riziko, ak to prejde do regionálneho konfliktu a nie do izolovaného rozporu medzi USA a Iránom.“

"Bude to trvať nejaký čas, kým sa správy roztriedia, aby sme mali lepšiu predstavu o tom, čo to môže pre trhy znamenať," uviedol David Bahnsen, hlavný investičný riaditeľ skupiny Bahnsen. „Vieme, že keď futures Dow klesne o 400 bodov za deň pred otvorením trhu, väčšinou uzavrie oveľa horšie alebo často aj oveľa lepšie. Prvoplánová odpoveď zvyčajne nie je správna. Investori by sa mali pozerať nielen na reakciu akcií, ale aj na vývoj ceny ropy a výnosy dlhopisov. Skutočne múdre by bolo hľadať odpoveď až po niekoľkých dňoch, možno aj týždňoch, nie minút alebo hodín,“ povedal Bahnsen.

Futures Brent vyskočili o 1,16 % na približne 69,06 dolárov za barel. Futures na dodávku zlata vo februári vzrástli o 1,13 % a obchodovali sa na úrovni 1 592,1 USD za uncu. V Ázii poklesli trhy, pričom Nikkei v Japonsku klesol o 1,25 %. Japonský jen, ďalšie aktívum považované za bezpečný prístav, sa po predchádzajúcom posilnení obchodoval na úrovni 108,35 USD voči americkému doláru.

"Väčšina účastníkov zostala opatrná… keďže stále nie je jasné, ako môže konflikt medzi USA a Iránom ovplyvniť finančné trhy," uviedol Ken Berman, zakladateľ spoločnosti Gorilla Trades. „Volatilita zostala dnes relatívne nízka, ale investori zostali nervózni.“
 

Súvisiace články

Aktuálne správy