Zmeny na individuálnych účtoch poisťovňa aktualizuje až po 30. apríli

Sociálna poisťovňa upozorňuje občanov, ktorí v tomto období žiadajú o zaslanie informácie o zmenách stavu individuálneho účtu za rok 2019, že každoročne aktualizuje údaje u každej osoby k 30. aprílu. Potrebuje na to poznať výšku priemernej mzdy za predchádzajúci rok, teda za rok 2019.
Tento údaj dodáva poisťovni oficiálnou cestou Štatistický úrad SR práve k tomuto termínu. Na základe priemernej mzdy sa určí všeobecný vymeriavací základ za rok 2019, ktorý je jednou z náležitostí informácie o zmenách stavu individuálneho účtu poistenca. „Bez neho Sociálna poisťovne nemôže aktualizovať spomínané údaje u poistencov. Preto poisťovňa pripomína, že v tomto období je predčasné žiadať o informácie týkajúce sa započítaných období roku 2019 a odporúča, aby jej poistenci adresovali takéto žiadosti až od mája 2020,“ upozorňuje hovorca poisťovne Peter Višváder.
Zo svojho individuálneho účtu získa občan informácie nielen o svojom zárobku, resp. o vymeriavacom základe a o tom, či za neho bolo poistné odvedené, ale aj o vzniku a zániku sociálneho poistenia, o počte dní sociálneho poistenia, údaj o osobnom mzdovom bode, o všeobecnom vymeriavacom základe a údaj o aktuálnej dôchodkovej hodnote na príslušný kalendárny rok, za ktorý sa informácia podáva.
Za rok 2019 vybavila Sociálna poisťovňa v rámci agendy individuálnych účtov poistencov 14.675 žiadostí o informáciu o stave individuálneho účtu poistenca, 12.942 žiadostí o informáciu o zmenách stavu individuálneho účtu poistenca, pripravila 4911 odpovedí súvisiacich s problematikou individuálneho účtu poistenca a zaslala 3255 výpisov o dobách zamestnania poistencom žijúcim v cudzine.

Súvisiace články

Aktuálne správy