Amazonu chce v Indii konkurovať najbohatší muž Ázie

, SITA Foto: SITA/AP

Indický konglomerát Reliance Industries vlastnený podnikateľom Mukešom Ambanim odštartoval predaj potravín cez internet.

Konglomerát riadený najbohatším mužom Ázie, indickým podnikateľom Mukešom Ambanim, odštartoval služby, ktorých cieľom je konkurovať v Indii internetovému predajcovi Amazon. Konglomerát Reliance Industries oznámil, že začal ponúkať donášku potravín a chce pritom využiť svoju rozsiahlu základňu klientov mobilnej komunikácie. Dve dcérske firmy Ambaniho podnikateľského impéria, Reliance Retail a Reliance Jio, s týmto zámerom vytvorili spoločný podnik s názvom JioMart. Informuje o tom portál bbc.com.

Indický predaj potravín prostredníctvom internetu je ešte len vo svojich začiatkoch a odhaduje sa, že jeho ročný obrat je v súčasnosti zhruba 870 mil. USD a iba 0,15 percenta populácie krajiny takéto služby využíva. Avšak analytici predpovedajú, že ročné tržby v tomto segmente by v Indii mohli do roku 2023 dosiahnuť sumu 14,5 mld. USD. Indickému predaju cez internet v súčasnosti dominujú firmy Amazon a Flipkart, ktorej majiteľom je Walmart.

Odhaduje sa, že hodnota majetku Mukeša Ambaniho je vyše 60 mld. USD. Skupina Reliance Industries podniká hlavne v spracovaní ropy, ale investovala aj do iných sektorov, vrátane maloobchodu a telekomunikácií. Firma Reliance Jio je druhým najväčším telekomunikačným operátorom v Indii s viac ako 360 mil. predplatiteľov.

(1 EUR = 1,1234 USD)
https://www.bbc.com/news/business-50953715

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy