Pokles nemeckého výrobného sektora sa v závere roka 2019 ešte zrýchlil

Nemecký na export orientovaný výrobný sektor zaznamenal v závere roka 2019 ďalší pokles, pričom tempo poklesu sa ešte zrýchlilo. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené konečné údaje spoločnosti IHS Markit.
Index nákupných manažérov IHS Markit pre nemecký výrobný sektor, ktorý sa na celkovej ekonomickej aktivite Nemecka podieľa približne pätinou, dosiahol v decembri 43,7 bodu oproti 44,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci, uviedla agentúra Reuters. Konečný údaj je o niečo lepší než predbežný odhad, ktorý index stanovil na úrovni 43,4 bodu. Na druhej strane to znamená ešte výraznejší pokles aktivity v sektore, pretože rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.
„Nemecký výrobný sektor uzatvoril rok 2019 slabými výsledkami a zostáva problematickou oblasťou ekonomiky,“ povedal ekonóm IHS Markit Phil Smith. Zároveň dodal, že pokračujúce znižovanie počtu pracovných miest v jednotlivých závodoch predstavuje hrozbu pre doterajšie solídne výdavky spotrebiteľov.
Keďže možnosti na zahraničných trhoch ohrozili obchodné konflikty, dynamiku rastu z veľkej časti zabezpečuje v súčasnosti domáci trh. Výrobný sektor tak bude citlivo reagovať na akékoľvek oslabenie na trhu práce.
Určité šance však podľa Smitha dáva očakávané podpísanie predbežnej obchodnej dohody medzi Čínou a USA, ktoré je naplánované na 15. januára. Navyše, čiastočne pozitívnym signálom je aj vyjasnenie situácie v súvislosti s brexitom po tom, ako v predčasných parlamentných voľbách v decembri jasne zvíťazila Konzervatívna strana premiéra Borisa Johnsona.

Súvisiace články

Aktuálne správy