Pravidlá DPH pri cezhraničnom dodaní v rámci EÚ sa menia

Podľa nových pravidiel bude presun tovaru medzi členskými štátmi EÚ jednoduchší, tvrdí Slovenská komora daňových poradcov.

Podnikatelia sa okrem zmien v národnej legislatíve musia pripraviť aj na zmeny v daňových pravidlách na úrovni Európskej únie (EÚ). Týka sa to aj dane z pridanej hodnoty (DPH), kde podľa Slovenskej komory daňových poradcov (SKDP) únia prišla s rýchlymi riešeniami upravujúcimi cezhraničné dodanie medzi podnikmi v rámci EÚ. „Cieľom týchto zmien je harmonizácia pravidiel v EÚ v tejto oblasti,“ uvádza SKDP pre agentúru SITA.

Podľa nových pravidiel bude podľa komory presun tovaru medzi členskými štátmi EÚ jednoduchší. Dodávateľ tovaru sa vyhne registrácii na DPH v iných štátoch v režime tzv. call-off stock, kedy dochádza k premiestneniu tovaru dodávateľa z jedného členského štátu do skladu v inom členskom štáte. „Tovar smeruje vopred určenému zákazníkovi, ktorý si ho zo skladu odoberie. Zjednodušenie spočíva v tom, že dodávateľ nemusí vykazovať nadobudnutie premiestneného tovaru do skladu v inom členskom štáte, ale urobí to priamo odberateľ tovaru,“ uvádza SKDP s tým, že po splnení podmienok je uvedené zjednodušenie povinné.

Zmena sa týka aj zadefinovania pravidiel určovania miesta dodania tovarov v reťazových obchodoch v rámci únie. Reťazovým obchodom sa pritom rozumejú po sebe nasledujúce dodania toho istého tovaru, ktorý bol odoslaný z jedného členského štátu do iného členského štátu EÚ priamo od prvého dodávateľa konečnému odberateľovi v reťazci.

Zároveň podľa posledných zmien je od roku 2020 pri dodávkach tovaru v rámci EÚ možné uplatniť oslobodenie od DPH, len ak sú splnené dve podmienky. Prvou je platné IČ DPH odberateľa pridelené v inom členskom štáte, ako v tom, kde sa preprava tovaru začína. Druhou podmienkou je uvedenie transakcie v súhrnnom výkaze. „Pre zabezpečenie väčšej právnej istoty pri uplatnení oslobodenia od dane musí mať dodávateľ k dispozícii konkrétne dôkazy, aby preukázal uskutočnenú prepravu,“ dodáva komora daňových poradcov.

Súvisiace články

Aktuálne správy