Budúcoročný vývoj cien benzínu a nafty je ťažko odhadnuteľný, všetko bude závisieť od cien ropy Brent

, SITA Foto: getty images

Cena severomorskej ropy Brent sa v nasledujúcom štvrťroku bude podľa slovenskej analytičky Lucie Dovalovej pohybovať v rozmedzí 60 až 70 dolárov za barel.

Budúcoročný vývoj cien benzínu a motorovej nafty na slovenských čerpacích staniciach je ťažko odhadnuteľný. Všetko totiž bude podľa analytičky Poštovej banky Lucie Dovalovej záležať od budúceho vývoja cien ropy na svetových trhoch, a ten je tiež ťažko odhadnuteľný. "Budúci cenový vývoj na ropnom trhu závisí od viacerých faktorov. Záleží hlavne od toho, ako sa bude ďalej vyvíjať ťažba bridlicovej ropy v USA, ktorá je v súčasnosti stále vysoká. Veľa však bude závisieť aj od toho, či kartel OPEC bude aj naďalej (po marci 2020) obmedzovať svoju produkciu ropy,“ povedala pre agentúru SITA Dovalová.

Pozitívne aktuálne na cenu ropy vplýva optimizmus z podpísania prvej fázy obchodnej dohody medzi Washingtonom a Pekingom. No negatívne na jej cenu podľa analytičky pôsobí rastúci počet aktívnych ropných vrtov v Spojených štátoch. "Podstatnú úlohu bude zohrávať to, ako sa bude dariť globálnej ekonomike, a teda aký bude dopyt po rope,“ dodala Dovalová. Na cenu ropy však môže mať podľa nej vplyv aj počasie. Pri tuhej zime môžu ceny ropy rásť pre jej vyššiu spotrebu.

Aj výmenný kurz má vplyv na cenu čierneho zlata, nakoľko ropa sa obchoduje v dolároch. Ak je kurz eura voči doláru nižší, tak pre krajiny platiace eurom sa ropa stáva drahšou. "Predpokladáme, že cena severomorskej ropy Brent sa v nasledujúcom štvrťroku bude pohybovať v rozmedzí 60 až 70 dolárov za barel,“ uzavrela Dovalová.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy