Projekt kryptomeny Facebooku stroskotal, myslí si švajčiarsky prezident U.Maurer

Projekt kryptomeny Facebooku zlyhal, libra je vo svojej aktuálnej forme nepriechodná, uviedol to končiaci švajčiarsky prezident Ueli Maurer. Libra sa podľa neho musí zmeniť, aby ju bolo možné schváliť.
„Nemyslím si, že libra má šancu vo svojej súčasnej forme, pretože centrálne banky nebudú akceptovať kôš mien, na ktorých je založená,“ povedal Maurer, ktorý je aj švajčiarskym ministrom financií, pre rádio SRF. „To znamená, že projekt v tejto forme stroskotal,“ dodal Maurer.
Za kyptomenou libra stojí organizácia Libra Association, ktorá sídli v Ženeve a snaží sa vo Švajčiarsku získať povolenie regulačných úradov. Pôvodne sa libra mala spustiť v júni 2020. Narazila však na tvrdý odpor zo strany centrálnych bánk a politikov v USA aj v Európe, čo vystrašilo viacerých dôležitých partnerov, ako sú napríklad PayPal, Visa, Ebay, Stripe a Mastercard, a z projektu vystúpili. Takže sa tiež predpokladá, že prípadné spustenie sa oneskorí.
Libra by mala byť podľa doterajších plánov zaistená košom stabilných mien a štátnych dlhopisov. Ak by si niekto kúpil libru prostredníctvom nejakej tradičnej meny, tieto peniaze by priamo išli do tohto fondu. Libra by fungovala ako systém na rýchle medzinárodné transakcie. Politici a regulačné úrady sa obávajú, že vzhľadom na enormne vysoký počet používateľov Facebooku by libra narušila existujúce peňažné trhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy