Netradičným vianočným darčekom môže byť aj investícia

Deti sú dokonca vo výhode, lebo majú pred sebou dlhý investičný horizont.

Netradičným vianočným darčekom môže byť aj investícia. Ako povedal investičný analytik Fincentra Martin Babocký, sú vhodné nielen pre dospelých, ale aj deti. "Tie sú dokonca vo výhode, lebo majú pred sebou dlhý investičný horizont," konštatuje Babocký. Ak by rodič napríklad šesťročnému dieťaťu investoval každý mesiac 50 eur počas dvadsiatich rokov, na konci by na účte mohlo byť podľa Babockého 26 tisíc eur.

 

Dieťa tak bude mať podľa Babockého namiesto množstva zbytočných hračiek sumu peňazí, ktorá mu pomôže počas štúdia. Alebo môže poslúžiť ako štart pri hypotéke, či pri kúpe prvého auta. "Dôležité je pripraviť sa na tie najväčšie výdavky dieťaťa, ako štúdium alebo peniaze na "štart do života". Ideálne je dieťaťu odkladať peniaze hneď od jeho narodenia na mesačnej báze," radí partner spoločnosti Tower Finance Ondrej Broska. Práve štúdium je podľa analytičky Finančného kompasu Ivety Hudákovej jeden z hlavných dôvodov, prečo dieťaťu začať sporiť čo najskôr, keďže ide o investíciu, na ktorú sa treba pripravovať dlhodobo.

Ak chce klient dosiahnuť vyššie zhodnotenie, mal by podľa PR manažérky 365.bank Lindy Valko Gálikovej uvažovať o investovaní. Tu však treba brať do úvahy podstatne vyššiu mieru rizika a nižšiu likviditu. "Voľba konkrétnych nástrojov závisí od viacerých faktorov a preferencií konkrétneho človeka. Investovať od nižších súm sa dá napríklad prostredníctvom korporátnych dlhopisov alebo fondov, prípadne kombináciou bankových sporiacich produktov s investičnými," povedala Gáliková.

Ako ďalej hovorí Babocký z Fincentra, manžel môže kúpiť manželke namiesto kabelky podiely priamo vo firme, ktorá ich vyrába, a to vďaka investičnému účtu. "Po vytvorení účtu a pripísaní prvých peňazí sa do troch dní investujú a vy alebo vaša partnerka sa môžete stať držiteľom podielov v stabilných svetoznámych firmách," hovorí analytik.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy