Klub akcionárov chce vytvoriť rovnováhu medzi menšinovými a väčšinovými akcionármi VVS

Klub plánuje koordinovať činnosť akcionárov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti tak, aby boli zohľadnené záujmy ich čo najširšieho počtu. Zakladateľmi klubu je takmer šesťdesiat akcionárov s podielom zhruba 12 percent.

Novozaložený Klub akcionárov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a. s., Košice (VVS) chce vytvoriť rovnováhu medzi jej menšinovými a väčšinovými akcionármi. Plánuje koordinovať činnosť akcionárov tak, aby boli zohľadnené záujmy ich čo najširšieho počtu. Ako v piatok informovali zástupcovia klubu na tlačovej besede v Bratislave, zakladateľmi je takmer šesťdesiat akcionárov spomedzi miest a obcí s celkovým podielom na základnom imaní spoločnosti zhruba 12 percent. Klub je otvorený pre všetkých akcionárov, záujem o členstvo prejavilo ďalších 70 akcionárov.

"Založenie Klubu akcionárov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti považujem za pozoruhodnú iniciatívu, ktorá podporí ochranu práv a uplatňovanie záujmov členov združenia nielen vo vzťahu k VVS, ale aj k orgánom štátnej správy a územnej samosprávy," povedal predseda správnej rady Klubu akcionárov VVS Peter Littmann. "Mestá a obce na východnom Slovensku, akcionári VVS, musia mať možnosť efektívneho presadenia svojich akcionárskych práv, bez ohľadu na to, že niektorí z nich sú relatívne malými akcionármi," uviedol Littmann.

Klub akcionárov vznikol v novembri na základe skúseností v zahraničí. Hlavným predmetom jeho činnosti bude podľa Littmanna efektívne a dôrazné presadzovanie práv akcionárov, ktorí sú v početnej väčšine, ale každý má malý počet akcií. Klub sa chce zamerať aj na osvetu, vzdelávanie, poradenstvo pre členov, na prípravu projektov na podporu aktivít členov. Vo VVS má v súčasnosti 97 percent akcionárov podiel na základnom imaní menší ako 0,5 %. Skupina 21 akcionárov, necelé tri percentá všetkých akcionárov, má podiel vyšší ako 0,5 % a zároveň disponujú vyše 50 % všetkých hlasov. Z tohto dôvodu vznikla potreba koordinovať činnosť akcionárov, aj tých menších, ktorí nemajú ani kanalizáciu, aby boli zohľadnené záujmy čo najširšieho počtu akcionárov.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., je zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Košice I od 1. mája 2003. Spravuje zhruba 6 477 kilometrov vodovodnej a 2 811 kilometrov kanalizačnej siete, zásobuje pitnou vodou takmer milión obyvateľov, zamestnáva vyše dvetisíc ľudí. Spoločnosť má 771 akcionárov, ktorými sú obce a mestá v Košickom, Prešovskom a sčasti v Banskobystrickom kraji. Najvyšší podiel akcií majú mestá Košice (20,44) a Prešov (8,04 %), nasledujú Michalovce (3,46 %), Humenné (3,06 %), Bardejov (2,88 %), Vranov nad Topľou (2 %). Spoločnosť má okrem generálneho riaditeľstva deväť závodov – Košice, Prešov, Bardejov, Humenné, Michalovce, Rožňava, Svidník, Trebišov a Vranov nad Topľou. Základné imanie má výšku 232,17 mil. eur.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy