Najvplyvnejšie ženy sveta roku 2019 podľa Forbes

, CNBC Foto: SITA/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová bola už deviaty rok vyhlásená za najmocnejšiu ženu na svete v rozsiahlom zozname 100 najvplyvnejších žien tohto roka. Nemecká líderka sa počas 16-ročnej histórie zoznamu na ňom umiestnila 14-krát.

Po prevzatí stoličky prezidenta Európskej centrálnej banky sa Christine Lagardeová tento rok posunula o jedno miesto, na druhé. Na treťom mieste skončila predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová a štvrtá je Ursula Von Der Leyenová, predsedníčka Európskej komisie. Päticu najlepších umiestnení uzatvára generálna riaditeľka spoločnosti General Motors Mary Barra.

Environmentálna aktivistka Greta Thunbergová sa umiestnila na 100. mieste, sa stala najmladšou osobou v histórii zoznamu vo veku 16 rokov. Kráľovná Alžbeta (40-ta priečka) je najstaršou. Medzi ďalšie debutujúce v zozname patrí napríklad Kristalina Georgievová, generálna riaditeľka MMF (15.), Jessica Tanová, generálna riaditeľka Ping An Group (22.), indická ministerka financií Nirmala Sitharamanová (34.), či speváčka / skladateľka a podnikateľka Rihanna (61).

Celkovo bol najvyšší počet ocenených, 50, zo Severnej Ameriky. Nasledovala Ázie a Tichomorie (21), Európa (23), Blízky východ (3), Latinská Amerika (2) a Afrika (1).

V tohtoročnom zozname boli ženy zo šiestich kategórií – podnikanie (31), technológie (17), financie (12), médiá a zábava (14), politika (22) a filantropia (4). Spoločne kontrolujú alebo ovplyvňujú príjmy nad 2,3 bilióna dolárov a dohliadajú na takmer 6,5 milióna zamestnancov.

Na určenie poradia žien v rámci každej kategórie, ako aj celkovo, použil Forbes štyri ukazovatele: peniaze, médiá, vplyv a sféry vplyvu. Vydavateľ definoval moc ako tvrdú silu (meny a ústavy), dynamickú silu (publikum, komunity a tvorivý vplyv) a mäkkú silu (ako naložia so svojim vplyvom).

Výkonná viceprezidentka Forbes a prezidentka spoločnosti ForbesWomen, Moira Forbes, uviedla, že zoznam zdôrazňuje pôsobivé kroky, ktoré ženy urobili, aby vyzdvihli tradičné rodové stereotypy za posledných desať rokov.

„Tohtoročný zoznam najmocnejších žien na svete je zbierka inovátoriek a podnecovateľov, ktoré vedú na svetovej scéne, aby predefinovali tradičné štruktúry moci a vytvorili trvalý vplyv vo všetkých odvetviach a sférach vplyvu,“ uviedla výkonná viceprezidentka Forbes a prezidentka spoločnosti ForbesWomen, Moira Forbesová. „Ako sa blížime ku koncu súčasného desaťročia, zoznam nám pripomína obrovské pokroky, ktoré dosiahli ženy, a veľkú príležitosť, ktorú musia definovať na desaťročie dopredu," dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy