Inflácia sa v novembri zrýchlila na 3 %

Najrýchlejšie v medziročnom porovnaní v novembri rástli ceny potravín a vzdelávania.

Inflácia sa na Slovensku zrýchľuje. V novembri spotrebiteľské ceny medziročne vzrástli o 3 %, čo bol najrýchlejší rast za posledné roky. V októbri inflácia predstavovala 2,7 %. V priemere od januára do novembra tak ceny v obchodoch na Slovensku medziročne stúpli o 2,7 %. V medzimesačnom porovnaní v novembri oproti októbru sa ceny zvýšili o 0,2 %, kým v októbri oproti septembru naopak mierne klesli o 0,1 %.

Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR (ŠÚ), na medziročnej báze vzrástli najmä ceny za potraviny a nealkoholické nápoje o 5,3 % a vzdelávanie o 4,5 %. Zdraželo aj bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá o 3,7 %, rozličné tovary a služby o 3,5 %, alkoholické nápoje a tabak o 3 %, rekreácia a kultúra o 2,3 %, pošty a spoje a nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti zhodne o 1,8 % a reštaurácie a hotely o 1,6 %. Vyššie boli aj ceny v zdravotníctve o 1 %, ceny dopravy stúpli o 0,8 % a odevy a obuv zdraželi o 0,4 %.

Medzimesačne v novembri oproti októbru vzrástli ceny za rekreáciu a kultúru o 0,5 %, nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržba domácnosti a dopravy zhodne o 0,4 %. Odevy a obuv, reštaurácie a hotely zdraželi zhodne o 0,2 %, alkoholické nápoje a tabak, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá zhodne o 0,1 %. Klesli ceny v zdravotníctve o 0,1 %. Na októbrovej úrovni zostali ceny za potraviny a nealkoholické nápoje, ceny pošty a spojov, za vzdelávanie a ceny rozličných tovarov a služieb.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v novembri dosiahla 2,7 %, pričom v októbri to bolo 2,4 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v novembri 1,9 %, v októbri bola na úrovni 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy