Štartuje ďalšie prechodné obdobie: Brexit potvrdený, libra posilňuje

, ČTK;patria;CNBC;MW Foto: SITA/AP

Včerajšie voľby v Británii majú jasného víťaza a tým pádom aj jasne stanovenú trajektóriu pre najbližšie mesiace.

Libra včera po oznámení odhadov výsledkov britských volieb posilnila voči euru o dve percentá na 0,8285 GBP. Voči doláru britská mena posilnila dokonca o 2,2 percenta na 1,3476 dolára, čo je podľa agentúry Reuters tohtoročné maximum.

Ešte pred oznámením odhadov výsledku včerajších predčasných parlamentných volieb libra oslabovala. Obchodníci tak chceli predísť stratám v prípade nepriaznivého výsledku volieb.

Index FTSE 100 vzrástol takmer o 1 % v piatok ráno, zatiaľ čo libra korigovala s prepadom o 2 % oproti americkému doláru. Najvýkonnejším akciám benchmarku Euro Stoxx 600 dominovali prevažne firmy kótované na burze v Londýne. Virgin Money, UK, Taylor Wimpey a Persimmon boli najlepšími hráčmi, ich akcie sa obchodovali o viac ako 12 % vyššie. Domáce firmy z FTSE 250 si pripísali 5 % v počiatočných obchodoch, dosiahli tak novú rekordnú úroveň. Výnosy na 10-ročných dlhopisoch Spojeného kráľovstva vzrástli o 7 bázických bodov na začiatku obchodu a dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku júna na úrovni 0,895 %.

Boris Johnson zaznamenal výrazné víťazstvo a bude mať v novom Parlamente väčšinu s prevahou 74 kresiel. To mu umožní pravdepodobne ešte pred Vianocami schváliť jeho dohodu o vystúpení z EÚ v Parlamente a poslať ju následne do Bruselu, kde by ju mali schváliť europoslanci. Nič by teda nemalo stáť v ceste tomu, aby Británia 31.januára 2020 opustila EÚ.

Odchodom Británie z EÚ štartuje ďalšie prechodné obdobie počas ktorého bude v zásade väčšina vecí fungovať tak, ako by Británia bola členskou krajinou EÚ, a malo by sa súčasne dohodnuté prakticky všetko dôležité ohľadom budúcich vzťahov – od obchodných cez bezpečnosť, obranu, ochranu dát, vedeckú spoluprácu až po rybolov. Času však bude málo, podľa "rozvodnej zmluvy", ktorú v najbližších týždňoch pravdepodobne schvália britskí poslanci, má byť všetko dohodnuté do konca roku 2020. Už teraz preto diplomati na oboch stranách hovoria o šibeničnom termíne.

„Riadený Brexit 31. januára 2020 trochu zníži neistotu,“ uviedla vo výskumnej správe uverejnenej vo štvrtok Kallum Pickering, senior ekonóm Berenbergu. „Spojené kráľovstvo by samozrejme mohlo mať tvrdý Brexit na konci roku 2020 z jednotného trhu a colnej únie, ak sa Spojenému kráľovstvu a EÚ nepodarí včas uzavrieť dohodu o voľnom obchode na konci prechodného obdobia. Ale aj v tomto ohľade volebný výsledok zjavne znižuje riziko: Johnson získava veľkú väčšinu a na tvrdom euroskeptickom krídle konzervatívcov bude záležať menej ako predtým. To by Johnsonovi uľahčilo v prípade potreby vyjednať dlhšie prechodné obdobie,“ uviedol Pickering.

Johnson neustále tvrdí, že do konca roku 2020 bude schopný zabezpečiť obchodnú dohodu s EÚ, ak sa tak nestane, Británia odíde bez nej. Je isté, že takzvaný tvrdý Brexit je mnohými v Parlamente aj mimo neho považovaný za krízový scenár, ktorému sa treba za každú cenu vyhnúť. V Johnsonovej dohode sa uvádza, že ak chce Británia predĺžiť prechodné obdobie po skončení budúceho roka, musí jeho vláda do konca júna informovať Brusel.

Znamená to, že napriek sloganu kampane „Dokončime Brexit“ “je politická debata o podmienkach odchodu Británie z EÚ pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch opäť na programe dňa. „Vyjednanie obchodnej dohody s EÚ trvalo Kanade sedem rokov, takže to vyzerá ako zbožné želanie. Akékoľvek oneskorenie by mohlo zasiahnuť hodnotu libry,“ uviedol Hamish Muress, menový stratég OFX.

Ďalší priestor pre zisky libry je v tejto chvíli skôr obmedzený. Za librou nestoja ani silné domáce fundamenty. Británia sa stále vyrovnáva s pomerne vysokou vonkajšou nerovnováhu (deficit bežného účtu presahuje 3,5 % HDP) a pretrvávajúca neistota spojená s vyjednávaním v budúcom roku pravdepodobne bude britskú ekonomiku držať na uzde a neumožní Bank of England v najbližšom čase pomôcť libre zvyšovaním úrokových sadzieb, myslia si analytici ČSOB.

Deutsche Bank odporučila klientom, aby zostali opatrní voči libre po jej masívnom posilnení cez noc po tom, čo konzervatívci získali väčšinu v parlamente. „Boli by sme opatrní pri predpovedaní akéhokoľvek posunu smerom vyššie a zostali by sme neutrálni. Dôležitá bude vládna politika týkajúca sa budúcich hospodárskych vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ, rozpočet začiatkom budúceho roka a menová politika Bank of England na stretnutí budúci týždeň,“ uviedla banka.

Americký prezident Donald Trump v piatok privítal volebné víťazstvo britského premiéra Borisa Johnsona. Otvára sa tým cesta pre USA a Spojené kráľovstvo, aby po Brexite pripravili „masívnu“ novú obchodnú dohodu. V tweete piatok ráno Trump poďakoval novozvolenému premiérovi, a výsledok označil za lepší ako očakávaný a ako „veľkú výhru“.

„Táto dohoda má potenciál byť oveľa väčšia a lukratívnejšia ako akákoľvek dohoda, ktorá by sa mohla uzavrieť s EU. Oslavujte Boris! “

 

Súvisiace články

Aktuálne správy