Banky v eurozóne si vzali menej lacných dlhodobých pôžičiek od ECB

Banky v eurozóne si berú menej lacných dlhodobých pôžičiek od Európskej centrálnej banky (ECB). Ukázali to vo štvrtok údaje o aukciách. To naznačuje, že lacné úvery od ECB začali strácať na príťažlivosti, keďže veritelia v eurozóne majú plno hotovosti.
Cieľom TLTRO, teda cielených dlhodobých refinančných operácií, je posilniť likviditu bánk, aby poskytovali viac úverov malým a stredným firmám, a pomohli tak podporiť ekonomiku.
Podľa najnovších údajov si komerčné banky v euroregióne pri poslednom kole týchto operácií vzali úvery len za 97,7 miliardy eur.
TLTRO sú súčasťou balíka stimulov ECB a umožňujú bankám požičiavať si peniaze s nulovým úrokom alebo získať bonus vo výške 0,5 %, ak posunú získané peniaze domácnostiam a firmám.
Najnovšie údaje tak signalizujú, že banky v plnej miere nenahradili ani pôžičky v hodnote 146,8 miliardy eur, ktoré si vzali v rámci predchádzajúcich TLTRO a ktoré majú splácať za menej štedrých podmienok.
Malý objem nových lacných úverov je tak možno signálom, že banky buď znižujú objem pôžičiek, ktoré poskytujú slabo rastúcemu hospodárstvu eurozóny, alebo klesli ich finančné potreby pre prebytok hotovosti v bankovom systéme.

Súvisiace články

Aktuálne správy