Voľný pád nemeckého priemyslu sa už zastavil, aj keď odvetvie ďalej klesá

Voľný pád nemeckého priemyslu sa už zastavil, aj keď toto odvetvie ďalej klesá. Uviedol to vo štvrtok vo svojej zimnej prognóze renomovaný mníchovský inštitút pre výskum hospodárstva (Ifo).
Ifo predpovedá, že sa hrubý domáci produkt (HDP) najväčšej európskej ekonomiky za celý rok 2019 zvýši o 0,5 %. Inštitút sa tiež domnieva, že ďalší pokles nemeckého HDP v tomto roku je nepravdepodobný, a odhaduje, že vo 4. štvrťroku sa zvýši o 0,1 %.
Rozdiely vo výkone jednotlivých odvetví nemeckého hospodárstva však aj naďalej pretrvávajú, uviedol Timo Wollmershäuser, vedúci prognóz v Ifo. Zatiaľ čo firmy v sektore služieb a v stavebníctve, ktoré sa zameriavajú na domáci trh, pokračujú v raste, výrobný sektor stále zápasí s recesiou.
Toto odvetvie bude mať pravdepodobne aj na budúci rok negatívny vplyv na hospodársky rast, ale oveľa miernejší ako v tomto roku.
Najnovšie údaje o objednávkach, očakávania podnikateľov vo výrobnom sektore a rast exportu v októbri naznačujú, že voľný pád výrobného odvetia sa zastavil a na konci tunela sa postupne objavuje svetlo, dodal Wollmershäuser.
Ifo predpokladá, že sa rast HDP Nemecka v budúcom roku zrýchli na 1,1 % a v roku 2021 na 1,5 %.
Miera nezamestnanosti podľa inštitútu klesne v roku 2019 na 5 %, v roku 2020 na 4,9 % a v roku 2021 na 4,8 %.
Očakáva tiež, že inflácia stúpne z odhadovaných 1,4 % v tomto roku na 1,6 % v roku 2021.
Podľa Ifo by sa tempo rastu ekonomiky eurozóny už nemalo zhoršovať, ale bude trvať niekoľko štvrťrokov, kým dôjde k jeho výraznejšiemu oživeniu. Očakáva, že tento a na budúci rok vzrastie HDP celého euroregiónu o 1,2 % a v roku 2021 o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy