Záujem Britov o podnikanie na Slovensku aj naďalej rastie

Na Slovensku aktuálne podniká historicky najviac britských spoločností. Rovnako rekordná je i výška vlastneného základného kapitálu, ten predstavuje 1,085 mld. eur.

Záujem Britov o podnikanie na Slovensku aj naďalej rastie. Potvrdzuje to posledná analýza poradenskej spoločnosti Bisnode, podľa ktorej u nás vzniklo od marca tohto roka 66 nových britských firiem. „Za celý rok 2019 založili Briti na Slovensku až 229 spoločností. Znamená to, že dnes tu podniká historicky najviac britských podnikov (1 532). Rovnako rekordná je i výška vlastneného základného kapitálu. Ten predstavuje až 1,085 mld. eur,“ priblížila analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Koncom októbra schválili členské štáty Európskej únie odklad odchodu Veľkej Británie z únie na 31. január 2020. No zdá sa, že záujem Britov o podnikanie na Slovensku nepoľavuje. „Podľa našich zistení počet firiem s britským vlastníkom na Slovensku kontinuálne rastie od roku 2015, keď tu bolo podľa našich databáz zaregistrovaných 988 britských podnikov. Odvtedy ich počet narástol až na súčasných 1 532 spoločností, čo je spolu o 544 firiem viac,“ poukázala Štěpánová.

Zároveň upozornila, že v susednom Česku Bisnode v septembri tohto roka zaznamenal opačný, teda klesajúci trend. „Z našich analýz je jasné, že počet britských firiem v Českej republike medziročne klesá. V septembri podľa našich databáz podnikalo v ČR 4 694 firiem s britskými vlastníkmi, čo bolo to o 5 % menej, ako v roku 2018. Objem britského kapitálu zapísaného v základnom imaní firiem však dosiahol v septembri historické maximum,“ dodala analytička.

Bisnode je líder v dátach a analytike. Viac ako 2 100 jeho zamestnancov spolupracuje v 19 krajinách Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy