Fed v decembri sadzby nezmenil, úpravy neplánuje ani v roku 2020

, ČTK;IW;FED Foto: SITA/AP

Menový výbor americkej centrálnej banky v decembri podľa očakávaní ponechal základnú úrokovú sadzbu v rozpätí 1,50-1,75 %. Na predchádzajúcom zasadnutí koncom októbra sadzbu znížil o štvrť percentuálneho bodu. Zároveň na tohtoročnom poslednom zasadnutí centrálna banka naznačila, že žiadnu úpravu úrokov neočakáva ani v budúcom roku.

Októbrové zníženie základnej úrokovej sadzby bolo už tretím uvoľnením menovej politiky od decembra 2008, kedy svetová ekonomika čelila najhoršej kríze od 30. rokov 20. storočia. Už v októbri však Fed z vyhlásenia vypustil formuláciu, že bude "postupovať podľa potreby", aby v USA zabezpečil pokračovanie rastu. Práve táto formulácia bola považovaná za signál budúceho zníženia sadzieb.

Po konci decembrového zasadnutia centrálna banka USA uviedla, že americká ekonomika by mala na budúci rok pokračovať v raste a že nezamestnanosť by mala zostať na nízkej úrovni. Z vyhlásenia navyše vypustila pasáž o neistote okolo hospodárskych vyhliadok. To by podľa analytikov mohlo naznačovať, že sa obavy Fedu z dopadov obchodných vojen a tiež z nepriaznivého hospodárskeho vývoja v zahraničí znížili.

Fed v stredu zverejnil prognózu, podľa ktorej veľká väčšina členov nepredpokladá zmenu úrokových sadzieb skôr ako v roku 2021. Niekoľko predstaviteľov Fedu v budúcom roku počíta s jedným zvýšením úrokov, žiadny naopak nepredpokladá potrebu úroky znížiť. Od základnej úrokovej sadzby sa odvíjajú úverové náklady pre firmy a spotrebiteľov. To znamená, že s poklesom sadzieb vklady v bankách bývajú menej úročené, zatiaľ čo dlžníkom sa zlacňujú pôžičky.

Trump sa snaží Fed prinútiť k výraznejšiemu znižovaniu úrokov, ktoré by podľa neho okrem podpory ekonomiky prinieslo tiež pokles nákladov na správu štátneho dlhu. Nedávno vyzval k zníženiu sadzieb "na nulu, alebo ešte nižšie".

Fed v decembri 2015 po takmer desiatich rokoch obnovil zvyšovanie sadzieb, odvtedy stúpli deväťkrát, z toho len za minulý rok štyrikrát. Pôvodne sa čakalo, že zvyšovanie bude pokračovať, na začiatku tohto roka ale Fed cyklus zvyšovania úrokových sadzieb zastavil kvôli obavám zo spomalenia hospodárskeho rastu v USA aj v zahraničí. Americká centrálna banka k 1. augustu, teda o dva mesiace skôr, ako pôvodne plánovala, zastavila predaj cenných papierov zo svojej bilancie. Rozhodnutie podporuje jej snahu o plošné uvoľnenie menovej politiky.

Spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch v novembri stúpli medziročne o 2,1 %. Ich rast tak zrýchlil z 1,8 % v októbri. Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa ceny zvýšili o 0,3 %. Medziročná jadrová inflácia zostala v novembri na 2,3 % a medzimesačná stagnovala na 0,2 %. Rast americkej ekonomiky v treťom štvrťroku mierne zrýchlil v celoročnom prepočte na 2,1 % z 2 % v predchádzajúcom štvrťroku. Americká ekonomika rastie nepretržite už jedenástym rokom. Hospodársku expanziu ale v poslednom čase ohrozuje napätie v medzinárodných obchodných vzťahoch, spomaľujúci rast globálnej ekonomiky a pretrvávajúca neistota okolo pripravovaného odchodu Veľkej Británie z Európskej únie.

Za celý minulý rok ekonomika USA vzrástla o 2,9 %, celoročný rast zrýchlil z predvlaňajších 2,2 % a bol najprudší za posledné tri roky. dostal sa k 3 % úrovni, ktorú si stanovila za cieľ administratíva Donalda Trumpa.

Podľa novej makroekonomickej prognózy Fed predpokladá, že hrubý domáci produkt USA sa v tomto roku zvýši o 2,2 %. V budúcom roku počíta so spomalením rastu najväčšej ekonomiky sveta na 2,0 %, v roku 2021 by mal rast zvoľniť na 1,9 %. Inflácia by podľa novej prognózy mala tento rok dosiahnuť 1,5 %, v budúcom roku by mala vzrásť na 1,9 % a v rokoch 2021 a 2022 FED počíta s mierou 2,0 %. Nezamestnanosť tento rok podľa Fedu bude na úrovni 3,6 %. Budúci rok by mala klesnúť na 3,5 % a v ďalších dvoch rokoch by sa mala zvýšiť na 3,6 %, respektíve na 3,7 %.

"Hospodársky výhľad zostáva priaznivý, a to napriek globálnemu vývoju a pretrvávajúcim rizikám," uviedol šéf centrálnej banky USA Jerome Powell na tlačovej konferencii. "Veríme, že menová politika je nastavená správnym spôsobom, aby slúžila americkému ľudu podporovaním pokračujúceho hospodárskeho rastu," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy