Ceny nehnuteľností určených na bývanie sa vo svete dostali na historicky najvyššie hodnoty

Aktuálne ceny nehnuteľností vyvolávajú podľa expertov spoločnosti Euler Hermes obavy, či v tomto sektore nepraskne cenová bublina.

Ceny nehnuteľností určených na bývanie sa vo svete dostali na historicky najvyššie hodnoty. Priemerné ceny nehnuteľností sa podľa analýzy Euler Hermes zvýšili od krízového obdobia najmä v USA o 58 %, v Austrálii o 60 %, v Kanade o 81 % a v Hongkongu až o 148 %. Intervaly vzostupu cien bývania majú tendenciu trvať v priemere sedem až desať rokov. Riaditeľ spoločnosti Euler Hermes na Slovensku Peter Mucina poznamenal, že súčasný cenový cyklus, ktorý je v ôsmom roku, by mohol byť v záverečnej fáze rastu.

Aktuálne ceny nehnuteľností vyvolávajú podľa Euler Hermes obavy, či v tomto sektore nepraskne cenová bublina. Aby firma mohla odhadnúť, do akej miery je toto riziko reálne, vyvinula jednoduchý model využívajúci mieru nezamestnanosti, disponibilného príjmu a cien hypoték. „Išlo nám o to, aby sme určili, či je sektor bývania v danej krajine v porovnaní so základnými parametrami nadhodnotený alebo podhodnotený.V celosvetovom meradle vidíme mierne nadhodnotenie cien nehnuteľností, a to v priemere o 4 %,“ uviedol Mucina.

Euler Hermes identifikovala tri skupiny krajín z hľadiska vývoja cien na realitnom trhu. Nadhodnotenie bolo realitou v Singapure (+13 %), USA (+ 6 %) a Španielsku (+ 5 %). V Singapure sa napríklad blížilo k historickým maximám. Na primeranej úrovni boli Kanada i Hongkong. Tieto trhy sa nedávno upravili v dôsledku nariadení alebo náročného hospodárskeho prostredia. Podhodnotenie vykazovali Spojené kráľovstvo (- 7 %), Austrália (- 3 %), Brazília (- 6 %) a Čína (- 15 %). „Po hlasovaní o Brexite a výraznom spomalení tamojšej ekonomiky sa Spojené kráľovstvo dostalo do úrovne podhodnotenia. Medzitým nastalo podhodnotenie aj v Austrálii a Číne, ktoré je do značnej miery výsledkom lokálnej politiky, ako sú dane a regulácie,“ konštatuje Euler Hermes.

Napäté vzťahy na trhu s nehnuteľnosťami a zvýšené ceny pritom podľa spoločnosti vysvetľujú štyri hlavné faktory, a to silnejúci trh práce, nedostatok ponuky bytov, vhodné podmienky získania úverov a špekulatívne faktory. „Dopyt po bývaní je silný a vychádza z obmedzení pracovného trhu. Zamestnanosť je hlavným hnacím motorom cien nehnuteľností ako faktor dopytu. V celosvetovom meradle nezamestnanosť dosahuje rekordne nízku úroveň 5 %, čo je najnižšia úroveň od roku 2007. Takéto prostredie prispieva ku globálnemu napätému trhu s nehnuteľnosťami na bývanie,“ poznamenal Mucina.

Ďalším faktom je, že rozvoj bytového fondu nezodpovedá rastu populácie. Táto otázka je výraznejšia v mnohých hlavných metropolách, kde urbanizácia a koncentrácia dopytu po bývaní v prvotriednych nehnuteľnostiach výrazne zvyšuje ceny bývania. Hnacou silou súčasných cien nehnuteľností na bývanie sú aj nízke úrokové sadzby na väčšine trhov spolu s dostupnosťou hypotekárneho financovania a v neposlednom rade aj špekulatívne faktory. Tie zahŕňajú dva aspekty, vysoko rizikový apetít vo finančnej oblasti a mimo nej a reguláciu na makroúrovni.

Euler Hermes je lídrom v poistení obchodných pohľadávok a špecialistom v oblasti hodnotenia rizika, bonity, záruk a inkasa pohľadávok. S viac ako 100-ročnými skúsenosťami spoločnosť ponúka klientom finančné služby s cieľom podporovať ich cash flow a správu obchodných pohľadávok. Spoločnosť, sídliaca v Paríži, je prítomná vo viac ako 50 krajinách a zamestnáva vyše 6 000 pracovníkov. Euler Hermes je členom skupiny Allianz.

Súvisiace články

Aktuálne správy