Český Zväz priemyslu chce euro, ministerka financií o dátume hovoriť nechce

, ČTK Foto: getty images

Zväz priemyslu a dopravy ČR  podporuje prijatie eura v českej republike. Argumentuje, že krajiny mimo eurozóny nebudú schopné ovplyvňovať to, ako Európska únia funguje. Ministerka financií Alena Schillerová (za ANO) ale zopakovala, že súčasná vláda dátum prijatia eura nestanoví.

Na Stretnutí lídrov priemyslu a exportu na Pražskom hrade, viceprezident Zväz priemyslu a dopravy ČR  Radek Špicar poukázal na to, že Európsku úniu opúšťa Veľká Británia, kde sa platí librou, a hrozí, že o budúcnosti únie budú vo väčšom meradle ako doteraz rozhodovať krajiny z eurozóny. "Okrem ekonomických ukazovateľov tiež sledujeme, čo sa deje v Európskej únii na politickej úrovni. Máme strach, že by sme sa jedného dňa mohli dočkať situácie, keď krajiny mimo eurozóny nebudú schopné ovplyvňovať to, ako Európska únia funguje, a hlavne ako bude vyzerať jej budúcu podoba. Preto budeme tlačiť na prijatie eura viac ako kedykoľvek v minulosti," uviedol Špicar.

Ministerka Schillerová uviedla, že Česko plní takzvané maastrichstské kritériá pre vstup do eurozóny. Vlani krajina splnila všetky požiadavky okrem účasti v mechanizme výmenných kurzov ERM-2. Kritériá by podľa odhadov odborníkov mala krajina plniť aj v ďalších rokoch. "Som ale presvedčená o tom, že stanovenie dátumu v tomto kabinete nepadne. Nemáme doriešený problém dlhodobej udržateľnosti verejných financií," upozornila.

Národná rozpočtová rada v júni uviedla, že české verejné financie zostávajú pri zachovaní súčasného nastavenia daňovej politiky a výdavkov dlhodobo neudržateľné. Napríklad dlh verejných financií by podľa správy dosiahol predovšetkým kvôli starnutiu populácie pri zachovaní súčasnej situácie v roku 2069 až 222 percent hrubého domáceho produktu. To je viac, než v súčasnosti v ktorejkoľvek krajine Európskej únie. Guvernér Českej národnej banky Jiří Rusnok zopakoval, že prijatie eura je predovšetkým politickým rozhodnutím. Zhruba 70 percent obyvateľov je proti prijatiu eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy