Nórska ekonomika zaznamenala za 3-mesačné obdobie do konca októbra pokles

Ekonomika pevninského Nórska zaznamenala za trojmesačné obdobie do konca októbra rast, tempo rastu sa však prudko spomalilo. Navyše ekonomika celého Nórska evidovala pokles. Uviedol to v pondelok nórsky štatistický úrad.
Podľa štatistikov dosiahol rast ekonomiky pevninského Nórska (nezahrnuje lodiarsky sektor a ťažbu ropy realizovanú väčšinou z podmorských ložísk) v období od augusta do konca októbra medzikvartálne 0,3 %. To je menej než polovičná úroveň oproti predchádzajúcemu trojmesačnému obdobiu, teda od júla do konca septembra. Za dané obdobie dosiahol rast 0,7 %.
Ekonomika celého Nórska však za trojmesačné obdobie do konca októbra klesla, aj keď pokles bol iba minimálny. Dosiahol 0,1 % po nulovom raste v období od júla do konca septembra.
Pod zhoršenie ekonomického vývoja v období od augusta do konca októbra sa podpísali najmä export a výdavky, tak spotrebiteľské, ako aj výdavky vlády. V prípade spotrebiteľských výdavkov sa rast spomalil na 0,2 %, v prípade vládnych výdavkov rast zaznamenal spomalenie na 0,3 %.
Navyše export medzikvartálne klesol, a to o 1,8 %. Klesol aj dovoz, tempo jeho poklesu však bolo omnoho miernejšie, dosiahlo 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy