Cena zlata sa mení v tesnej závislosti od vývoja rokovaní medzi USA a Čínou

Cena zlata by podľa analytikov Saxo Bank nemala poklesnúť pod hranicu 1 380 dolárov za uncu.

Zlato sa vrátilo k hornej hranici 30-dolárového pásma, v ktorom sa obchoduje posledné tri mesiace. Dôvodom sú obnovené obavy z toho, či sa v dohľadnej dobe podarí dosiahnuť dohodu medzi USA a Čínou. Na základe týchto, ale i ďalších dôvodov, možno predpokladať, že zlato bude v budúcom roku rásť. V aktuálnej analýze to tvrdí Oleh Hansen, komoditný stratég Saxo Bank.

Zlato sa v uplynulých dňoch pokúšalo prelomiť 30-dolárové pásmo vytvorené v nedávnych mesiacoch. Ovplyvnili ho vyjadrenia z Pekingu a Washingtonu o vyhliadkach obchodnej dohody medzi dvoma veľmocami. Takým bol napríklad nedávny komentár Donalda Trumpa, ktorý poprel urgentnosť dosiahnutia dohody. Čínski predstavitelia sa zas ostro vyjadrili k nedávnemu hlasovaniu Senátu amerického Kongresu k ľudským právam v Hongkongu a v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Finančné trhy na to reagovali poklesom akcií, výnosov dlhopisov a rastom ceny zlata. Jeho cena by podľa Saxo Bank nemala poklesnúť pod hranicu 1 380 dolárov za uncu.

Podporným nástrojom by mohli byť aj ďalšie znižovanie sadzieb Fedu, ktoré sa očakáva v najbližších 12-tich mesiacoch. Nižšie sadzby by mali oslabiť americký dolár, čo prospieva zlatu. Zaujímavý je aj vzťah čínskeho jüanu a zlata, všíma si ďalej Saxo Bank. Kurz čínskej meny je totiž v súčasnosti premennou závislou na vyhliadkach obchodnej politiky a zlato je stávka voči jeho poklesu.

Výhľad Saxo Bank na cenu zlata v budúcom roku je pozitívny, pričom vychádza z nasledovných faktorov:

Fed stratil kontrolu a bude znižovať sadzby rýchlejšie a viac ako sa dnes očakáva.

Americký dolár sa nesie na poslednom záchveve svojej sily.

Naťahujúca sa obchodná vojna medzi USA a Čínou zvyšuje inflačné tlaky.

Dopyt centrálnych bánk zostáva silný z viacerých dôvodov, napríklad pre snahu odpútať sa od dolára ako rezervnej meny.

EFT fondy investujúce do zlata poskytujú jeho cene robustnú podporu.

Súvisiace články

Aktuálne správy