Ceny benzínov a nafty by mali mierne vzrásť, predpokladá analytička

BRATISLAVA 8. decembra (SITA) – Ceny benzínov a nafty na slovenských čerpacích staniciach pôjdu mierne nahor. Predpokladá to analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. „V úvode tohto týždňa ceny čierneho zlata najskôr oslabili pod hranicu 61 dolárov, no od stredy mieria smerom nahor a opäť sú nad 63-dolárovou hranicou. Cena ropy rástla v dôsledku výraznejšieho poklesu zásob ropy v minulom týždni. Preto predpokladáme, že ceny pohonných látok na našich pumpách pôjdu mierne nahor,“ uviedla pre agentúru SITA Dovalová.

Priemerné ceny pohonných látok sa v minulom týždni (48. týždeň), v porovnaní s tým predchádzajúcim týždňom, vyvíjali rôzne. Zatiaľ čo cena 95-oktánového benzínu sa nezmenila, tak 98-oktánový išiel mierne nahor (o 0,1 %). Ceny nafty opäť poklesli, avšak už miernejšie ako predchádzajúci týždeň, a to o 0,2 %. Ako vyplýva z údajov Štatistického úradu SR, slovenskí motoristi mohli natankovať 95-oktánový benzín za 1,326 eur za liter, 95-oktánový benzín za 1,513 eur za liter a motorovú naftu za 1,233 eur za liter.

„V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška už tankujeme 95-oktánový benzín o 4,7 % drahšie a pri naftových motoroch si priplatíme 0,5 %. V porovnaní s úvodom tohto roka, kedy boli ceny najnižšie, nás ale 95 oktánový benzín vychádza zhruba o 7,5 % drahšie a nafta je o takmer 5 % drahšia,“ dodala Dovalová.

Počas minulého týždňa cena severomorskej ropy Brent oslabila o 1,5 % v piatok zatvárala nad hranicou 62 dolárov za barel. V priebehu týždňa sa jej podarilo nakuknúť aj nad hladinu 64 dolárov za barel. „Cenu ropy nahor ťahal optimizmus z rozhovorov Washingtonu a Pekingu ohľadne obchodnej dohody. No výraznejším ziskom bráni fakt, či sa prvá fáza dohody stihne podpísať do konca tohto roka. Okrem toho pozitívne na ropný trhy vplývalo aj očakávané predĺženie ťažobných kvót kartelu OPEC,“ konštatovala Dovalová.

Minulotýždňové zisky ropy podľa analytičky tlmili rastúce zásoby surovej ropy a ešte výraznejší rast zásob benzínu. „Okrem toho ruku k dielu pridala aj rekordná americká produkcia a informácie o tom, že Saudská Arábia nechce vo väčšej miere obmedzovať svoju produkciu na úkor iných členov, ktorí ju prekračujú,“ uzavrela Dovalová.

Súvisiace články

Aktuálne správy