Uhlíková daň je spôsob tlaku EÚ na zodpovednosť ostatných krajín

Zavedenie uhlíkového cla na hraniciach Európskej únie (EÚ) považuje podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič za spôsob tlaku na ostatné krajiny, aby sa aspoň približovali k úsiliu EÚ v boji proti klimatickej zmene. „Osobne som prekvapený, že potrebujeme takýto mechanizmus, takúto daň na to, aby sme jednoducho donútili aj ostatné krajiny, aby sa k Parížskemu dohovoru postavili zodpovedne,“ povedal v piatok na košickej konferencii o dekarbonizácii slovenskej ekonomiky.
Podľa neho nie je možné na jednej strane tlačiť na slovenské fabriky, aby boli „najlepšie na svete“, pokiaľ ide o znižovanie emisií CO2 pri výrobe, a zároveň pre iné pravidlá dovážať oceľ zo štátov mimo Únie, kde je uhlíková stopa niekedy aj dva- či trikrát väčšia.
Poukázal pritom, že daný mechanizmus voči dovozu bude mať veľmi veľa úskalí vrátane právnych aspektov a budú ho sprevádzať ťažké diskusie vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO) aj v samotnej EÚ. „Určite aj v Európskej komisii na to budeme mať rôzne názory, viem si predstaviť náročnú diskusiu medzi členskými krajinami. Ale určite bude snaha prísť s uhlíkovou dovoznou daňou alebo nejakým vyrovnávacím mechanizmom veľmi rýchlo. Predpokladám, že sa rozprávame o otázke zhruba jedného roka,“ povedal k časovému výhľadu takéhoto opatrenia.
Nevyhnutné pritom bude podľa neho urobiť veľmi dôsledné dosahové štúdie. „Tá štúdia musí byť nepriestrelná, musí to byť založené na vedeckých faktoch, veľmi presných štatistikách a musíme mať absolútne vykalibrovanú argumentáciu, ak budeme komunikovať s takými hráčmi, ako sú Čína, USA, ale aj s bližším okolím – krajinami na Balkáne, Ruskom, Ukrajinou, Tureckom, ktoré majú oveľa vyššiu uhlíkovú stopu ako producenti u nás a, samozrejme, pre ktoré je európsky trh veľmi dôležitý,“ povedal.
Nepôjde teda podľa neho o jednoduchú úlohu. „Myslím si však, že, ak chceme byť ako svetová komunita seriózni v presadzovaní parížskych cieľov, tak uhlíková stopa musí byť prítomná nielen vo vnímaní európskych producentov, ale musíme tento tlak smerovať aj k ostatným partnerom v rámci svetovej ekonomickej výmeny,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy