OPEC a Rusko sa dohodli na redukcii ťažby o dodatočných 500 tis. barelov denne

Zníženie produkcie je nad rámec zmenšenia ťažby o 1,2 mil. barelov denne, na ktorom sa kartel dohodol už pred tromi rokmi.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Rusko, ktoré s týmto kartelom spolupracuje, sa dohodli na redukciu ťažby o dodatočných 500 tis. barelov denne, keďže sa snažia podporiť globálne ceny ropy. K rozhodnutiu o takomto znížení produkcie dospeli v piatok po dlhom rokovaní v sídle OPEC-u vo Viedni. Cieľom kartelu a Ruska je totiž zvýšenie cien, ale zároveň nechcú stratiť podiel na globálnom trhu v prospech USA, ktoré ťažbu naďalej zvyšujú.

„Rozhodli sme sa redukovať ťažbu o 500 tis. barelov denne do konca prvého kvartálu budúceho roka,“ informoval ruský minister energetiky Alexander Novak. Toto zníženie produkcie je nad rámec zmenšenia ťažby o 1,2 mil. barelov denne, na ktorom sa kartel dohodol už pred tromi rokmi. Ceny ropy v uplynulých dňoch stúpli vzhľadom na očakávanie redukcie ťažby a v piatok ropa opäť posilnila. Severomorská ropa Brent, ktorej cena sa považuje za medzinárodnú referenčnú cenu, stúpla o 82 centov na 64,21 USD za barel. Ľahká americká ropa zdražela o 75 centov na 59,18 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy