Členovia WTO schválili provizórny rozpočet na rok 2020

Členovia Svetovej obchodnej organizácie (WTO) schválili vo štvrtok (5.12.) provizórny rozpočet na rok 2020. To pravdepodobne odvráti riziko zastavenia fungovania organizácie, ktoré vyvolala hrozba zo strany USA, že zablokujú jej financovanie pre frustráciou z rozhodnutí súdu WTO pre urovnávanie sporov.
„Môžem potvrdiť, že rozpočtový výbor schválil provizórny rozpočet WTO na rok 2020,“ povedal hovorca WTO Keith Rockwell pre agentúru AFP.
Dodal, že ide o sumu vo výške 197 miliónov švajčiarskych frankov (179,68 milióna eur) a musí ju ešte formálne schváliť Generálna rada, najvyšší rozhodovací orgán WTO, na zasadnutí, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň. Generálna rada v minulosti provizórne rozpočty schválila.
Spojené štáty sú historicky najväčším finančným prispievateľom WTO. V roku 2018 ich príspevok predstavoval takmer 12 % rozpočtu.
Ale administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa pre frustráciu z rozhodnutí WTO v minulosti, pred jeho nástupom do úradu, vystupňovala útoky na organizáciu zodpovednú za ochranu medzinárodného obchodného systému založeného na pravidlách.
Washington obvinil najmä sudcov v odvolacej komore WTO pre urovnanie sporov z dysfunkcie a prekročenia ich mandátu a uviedol, že ich rozhodnutia porušujú národnú suverenitu. Trumpova administratíva tiež zablokovala nomináciu nových odvolacích sudcov.
Odvolacia komora, ktorá sa niekedy nazýva najvyšší súd svetového obchodu, sa zvyčajne skladá zo siedmich sudcov. Ale 10. decembra dvom z troch zostávajúcich sudcov vyprší mandát a odvolací senát už nebude mať kvórum potrebné na prerokovanie prípadov.
Washington nedávno kritizoval aj kompenzácie vyplatené sudcom odvolacieho súdu.

Súvisiace články

Aktuálne správy