Rast zamestnanosti v Európskej únii sa spomalil

V treťom štvrťroku zamestnanosť v EÚ medzikvartálne stúpla o 0,1 % po raste o 0,3 % v predošlom kvartáli, na Slovensku sa zvýšila o 0,2 % po raste o 0,3 % v druhom štvrťroku.

Počet zamestnaných ľudí v eurozóne aj v rámci celej Európskej únie v treťom štvrťroku medzikvartálne stúpol zhodne o 0,1 percenta. Tempo rastu zamestnanosti sa spomalilo, keďže v druhom kvartáli sa v eurozóne zväčšila o 0,2 percenta a v rámci celej EÚ o 0,3 percenta. Oproti rovnakému štvrťroku vlaňajška zamestnanosť v eurozóne sa počas júla až septembra zvýšila o 0,9 percenta a v celej EÚ o 0,8 percenta. Aj medziročné tempo sa spomalilo, keďže v druhom kvartáli zamestnanosť v eurozóne medziročne vzrástla o 1,2 percenta a v EÚ o 1 percento. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad EÚ Eurostat.

Aj na Slovensku sa rast zamestnanosti spomalil. V treťom štvrťroku medzikvartálne stúpla o 0,2 percenta po raste o 0,3 percenta v predošlom kvartáli. Medziročne zamestnanosť na Slovensku sa počas júla až septembra zväčšila o 1 percento po posilnení o 1,4 percenta v druhom kvartáli.

V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, zamestnanosť počas júla až septembra medzikvartálne najviac stúpla v Estónsku a Lotyšsku (zhodne 1 %), Slovinsku (0,5 %) a Belgicku (0,4 %). Pokles zamestnanosti evidovali v Litve (-1,2 %), Rumunsku (-1,1 %), Fínsku (-0,5 %) a Grécku (-0,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy