Colliers International: Chuť investorov na všetky triedy aktív v SVE zostáva pozitívna

, Colliers International Foto: getty images

Na konci 3. kvartálu 2019 zostáva pozitívny záujem investorov o všetky triedy aktív v regióne strednej a východnej Európy. Mnohí investori sa však začínajú zaoberať aj alternatívnymi stratégiami a odvetviami, ktoré sa prispôsobujú trhovým podmienkam.

Počas prvých troch štvrťrokov 2019 zaznamenal región strednej a východnej Európy (SVE) investičný objem cca. 9 miliárd eur. Transakciám dominujú kancelárske budovy s podielom 58 %, nasleduje omnoho pomalší maloobchodný sektor s 18 %, priemysel a logistika (9 %) a hotely (8 %).

„S výnimkou Českej republiky a Poľska zaznamenala väčšina trhov pokles v porovnaní s rokom 2018 a 2017. Avšak štvrtý štvrťrok roka je z hľadiska uzatvárania transakcií najaktívnejší, očakávame, že región si zachová podobnú dynamiku ako v predchádzajúcich 3 rokoch a predpovedáme celoročný objem investícií medzi 12,5 a 13,5 miliardami eur,“ hovorí Kevin Turpin, regionálny riaditeľ prieskumu pre strednú a východnú Európu:

Chuť investorov na všetky triedy aktív v SVE zostáva pozitívna, najmä preto, že sa snažia alokovať veľké množstvo kapitálu a základné črty regiónu zostávajú presvedčivé. Na niektorých trhoch a v niektorých sektoroch je nedostatok hlavných  produktov, pretože veľa z týchto nehnuteľností je v rukách dlhodobých držiteľov, portfólií a platforiem. Okrem toho, niektorí vlastníci môžu váhať s predajom bez možnosti znovuinvestovania svojho kapitálu.

Vo výsledku sa preto veľa investorov pozerá na rôzne stratégie, akými sú hry s pridanou hodnotou a oportunistické hry. Okrem iného sa pozerajú aj na alternatívne odvetvia, akými sú študentské bývanie, zdravotná starostlivosť, súkromné nájomné projekty (rezidenčné), aj keď sa v regióne stále nachádzajú v relatívne skorej fáze z hľadiska dostupnosti. Viac ako 50 % kapitálu použitého v prvých troch štvrťrokoch 2019 pochádza z kontinentálnej Európy (vrátane regiónu SVE), pričom 25 % z celkového objemu pochádza iba od investorov z krajín strednej a východnej Európy. Aktívny je aj ázijský kapitál, najmä z Južnej Kórey, s podielom približne 16 %.

Toky podľa pôvodu kapitálu v prvom až treťom kvartáli 2019 (%):

 

Najvyššie dosahované výnosy vo všetkých krajinách a sektoroch sú nižšie alebo blízko k úrovni predchádzajúcich historických minimálnych hodnôt pred krízou. Okrem rozdielu 375 bázických bodov medzi Sofiou (8,0 %) a Prahou (4,25 %) pri prémiových kanceláriách, je tu ďalší rozdiel pri podobnom produkte voči Nemecku (3,0 %) a voči ďalším investičným nástrojom, ktoré sú vnímané ešte ako menej rizikové, akými sú štátne dlhopisy. Ďalšie stláčanie výnosov by sa malo obmedziť až na niekoľko výnimiek, ako sa zdôrazňuje v správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy