Kurz eura v stredu mierne vzrástol na 1,1090 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny uprostred týždňa mierne stúpol. V stredu podvečer sa predávala po 1,1090 USD, teda o niečo vyššie ako ráno. Euro sa dočasne dostalo až na 1-mesačné maximum, väčšinu svojich ziskov si však neudržalo.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu referenčný kurz na 1,1081 (1,1071) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9024 (0,9032) eura.
Spoločnú európsku menu popoludní podporili slabé údaje z USA. Tvorba pracovných miest v súkromnom sektore sa v novembri spomalila a bola najslabšia za pol roka. Ochladil sa tiež rast v sektore služieb.
Správy týkajúce sa obchodného sporu medzi USA a Čínou nemali na devízový trh výraznejší vplyv, ale podporili burzy. Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na informované kruhy uviedla, že Peking a Washington sa pri obchodných rokovaniach aj napriek politickému napätiu zbližujú.
V stredu sa výrazne posilnila britská libra. Voči doláru sa dostala najvyššie od mája tohto roka a voči euru od mája 2017. Dôvodom sú predvolebné prieskumy, ktoré predpovedajú jasné víťazstvo konzervatívcov.

Súvisiace články

Aktuálne správy