Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v novembri nezmenil

Tempo rastu aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v novembri nezmenilo a bolo rovnako mierne ako v októbri. Služby boli aj naďalej hlavným motorom celkového rastu, zatiaľ čo aktivita vo výrobe opäť klesla, už desiaty mesiac po sebe. Vyplýva to zo spresnených údajov spoločnosti IHS Markit.
Podľa konečných výsledkov kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov zostal v novembri na októbrovej úrovni 50,6 bodu.
Predbežný odhad pritom signalizoval, že klesne na 50,3 bodu. No aj keď je konečný výsledok lepší ako odhad, spresnená hodnota indexu patrí medzi najnižšie za 6,5 roka. Udržala sa však nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu. PMI súkromného sektora eurozóny sa pohybuje nad touto hranicou od júla 2013.
Služby boli opäť hlavným ťahúňom súkromného sektora, zatiaľ čo výroba je stále jeho brzdou, aj keď sa jej pokles zmiernil, a tým aj tlak výrobného odvetvia na celkovú ekonomickú aktivitu.
Francúzsko zostalo v novembri najvýkonnejšou krajinou eurozóny, jeho PMI síce klesol na dvojmesačné minimum 52,1 bodu, ale bol najvyšší v celom regióne. Nasledovali ho Írsko s PMI 52 bodov a Španielsko s 51,9 bodu (najviac za tri mesiace). Ale Nemecko a Taliansko zaznamenali v novembri pokles aktivity v súkromnom sektore. V prípade Talianska to bol prvý pokles za šesť mesiacov, a to na 49,6 bodu (sedemmesačné minimum), ale v Nemecku, najväčšej ekonomike eurozóny, už tretí pokles v rade, aj keď najslabší. Jeho PMI totiž dosiahol 49,4 bodu a bol najvyšší za dva mesiace.
Spresnený prieskum ďalej ukázal, že PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, sa v novembri znížil o niečo menej, a to na 51,9 namiesto na 51,5 bodu z októbrových 52,2 bodu. V každom prípade, novembrový výsledok je najnižší od januára.
PMI výrobného sektora eurozóny v novembri vzrástol na 46,9 bodu zo 45,9 bodu v októbri, ale zostal pod hranicou 50 bodov, čo znamená, že jeho pokles sa len spomalil, ale nezastavil.
„Konečný PMI eurozóny pre november je o niečo lepší ako rýchly odhad, stále však naznačuje, že ekonomika takmer stagnuje,“ skonštatoval Chris Williamson, hlavný ekonóm IHS Markit, ktorý na základe novembrových údajov predpovedá hospodárstvu eurozóny v poslednom 4. štvrťroku rast iba o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy