Japonská vláda pripravuje veľký balík stimulov

Japonská vláda pripravuje balík stimulov v hodnote 13 biliónov JPY (107,66 miliardy eur) na podporu krehkého rastu ekonomiky. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na dva vládne zdroje priamo oboznámené so záležitosťou. Zvýšenie výdavkov zrejme skomplikuje snahy vlády o konsolidáciu verejných financií.
Výdavky budú súčasťou dodatočného rozpočtu pre prebiehajúci fiškálny rok (do konca marca 2020) a rozpočtu pre budúci fiškálny rok, ktorý sa začne v apríli. Oba rozpočty by mali byť hotové ešte v decembri.
Hodnota stimulačného balíka by mala dosiahnuť okolo 13 biliónov JPY, v prípade započítania výdavkov súkromného sektora a ďalších by jeho hodnota mohla predstavovať 25 biliónov JPY.
Ekonomický denník Nikkei už počas víkendu informoval, že vláda pripravuje veľký balík stimulov.
Tempo rastu japonskej ekonomiky sa spomalilo a v 3. kvartáli bolo najpomalšie za uplynulý rok. Medzi negatívne faktory, ktoré brzdia expanziu, patrí oslabenie globálneho dopytu a obchodná vojna medzi USA a Čínou. To zvyšuje obavy z recesie. Niektorí analytici tvrdia, že októbrové zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) môže spôsobiť ochladenie domácej spotreby, ktorá pomáhala kompenzovať slabý export.

Súvisiace články

Aktuálne správy