Inflácia v Turecku sa v novembri zrýchlila menej, ako sa čakalo

Medziročná miera inflácie v Turecku sa v novembri zrýchlila a vzrástla o 10,56 %. Ekonómovia však očakávali, že stúpne ešte o niečo viac. Zvýšila sa tak šanca, že centrálna banka na budúci týždeň zredukuje úrokové sadzby, aj keď inflácia ožila a odrazila sa od takmer trojročného minima.
Inflácia v Turecku vlani prudko stúpla po strmom páde domácej meny líra, čo spôsobilo prudký nárast nákladov na dovoz. Ekonomika však už vykazuje známky zotavenia, vďaka čomu inflácia klesla v októbri 2019 na 8,55 %, čo bola jej najnižšia úroveň od decembra 2016.
Centrálna banka v minulom roku zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 24 %, ale odvtedy ju v reakcii na spomaľovanie inflácie už znížila o 10 percentuálnych bodov.
V medzimesačnom porovnaní vzrástli spotrebiteľské ceny v Turecku v novembri o 0,38 %. Analytici pritom odhadovali, že stúpnu o 0,7 % a medziročne inflácia vzrastie o 11 %.
Minister financií Berat Albayrak uviedol, že nedávne ustálenie líry a zníženie dovozu pomohli „udržať pozitívny výhľad inflácie“ a signalizujú, že Turecko by mohlo skončiť rok pod svojím inflačným cieľom 12 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy