Pesimizmus na trhoch: Kto všetko hovorí o možnom kolapse

, awealthofcommonsense Foto: getty images; SITA/AP

Čierny scenár a predvídanie trhového krachu nepatrí len do slovníka ľudí ako je Dr. Skaza. Podobné predpovede sú prakticky neustále v priebehu celého súčasného býčieho trendu. Nie všetky predpovede prepadov sú ale rovnaké a nie všetky majú rovnaký vplyv na investorov.

Veční medvedi
Sú to tí, ktorí sa budú snažiť neustále upozorňovať na negatíva a problémy. Ich najväčšia výhoda je v tom, že ponúkajú pohľad z iného uhla, ktorý môže byť často užitočný. Od roku 2008, kedy mnoho investorov stratilo veľa peňazí, je týchto komentátorov viac ako v minulosti. Je to možno tým, že chcú vyzerať bystrejšie ako zvyšok trhu. V skutočnosti sú ale ich predpovede rovnakej kvality ako všetky ostatné. Týmto investorom nejde ani tak o predpoveď, skôr chcú vystrašiť. A aj keď majú niekedy pravdu, nedokážu svoje presvedčenie zmeniť ani po opätovnom obrate trhu k rastu.

Titulky finančných médií
Finančné médiá patrili v roku 2007 k väčšine, ktorá vôbec nedokázala predvídať prichádzajúce problémy. Dnes majú pocit, že niečo podobné sa už nesmie stať, takže sú často na strane medveďov. Každý prepad akcií o 3 % tak vedie k prudkému nárastu počtu správ o možnom krachu na trhoch.

Politický trhový kolaps
Miešanie politiky s finančnými trhmi. Tieto predikcie často súvisia s očakávanými politickými zmenami. Sem patria napríklad predpovede pred zvolením Donalda Trumpa za amerického prezidenta, alebo pred referendom o brexitu a ďalšie.

Marketingový trhový kolaps
Podobne ako v prípade niektorých permanentných medveďov, aj marketingové predpovede o páde trhu a kontrariánsky pohľad celkovo, majú pôsobiť prezieravo. Niektorí manažéri hedžových fondov, ktorí stavia na krátke pozície, môžu vydávať podobné predpovede v očakávaní, že to pritiahne záujem investorov.

Trhový kolaps na základe odhadu
Tieto predpovede sú najmenej presné, ale možno najviac realistické. Odhady hovoria síce o kolaps na trhu, ale nevedia kedy by sa mohol dostaviť, ani nakoľko bude výrazný. Akciový trh je plný emócií investorov, čo vedie k jeho cyklickosti a výkyvom, ktoré sa práve kvôli týmto emóciám nedajú presne časovo odhadnúť. Nikto presne nevie, ako sa bude cítiť za niekoľko hodín, takže nemožno predvídať, v akom rozpoložení budú zajtra milióny investorov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy