Vyhliadky nemeckej ekonomiky sa čoraz viac zhoršujú

Vyhliadky nemeckej ekonomiky sa čoraz viac zhoršujú. Firmy majú pesimistickejšie očakávania týkajúce sa vývoja v budúcom roku.
Takmer tretina firiem počíta v roku 2020 s poklesom obchodných aktivít, uviedol kolínsky Inštitút pre nemeckú ekonomiku (IW). Už len štvrtina firiem, medzi ktorými inštitút uskutočnil prieskum, očakáva nárast produkcie.
Tento vývoj bude mať negatívny vplyv aj na trh práce, zdôraznil IW. Podľa prieskumu chce len 21,4 % firiem na budúci rok prijať nových zamestnancov. Takmer 29 % plánuje, naopak, zníženie počtu pracovníkov. Z uvedených čísel však nie je možné zistiť, či sa na budúci rok zruší viac pracovných miest alebo či ich viac vznikne. IW však odhaduje, že v roku 2020 by sa mohol skončiť od roku 2005 trvajúci nárast zamestnanosti.
Na nemeckú ekonomiku má výrazný negatívny vplyv oslabenie expanzie svetového hospodárstva spôsobené protekcionizmom a geopolitickými neistotami, zdôraznil IW. Väčšina nemeckých firiem prvýkrát od globálnej finančnej krízy pred desaťročím počíta s poklesom exportu.
Anketa tiež ukázala, že firmy budú na budúci rok opatrné pri investíciách. Dôvodom však nie je situácia vo svetovej ekonomike. Ako príčinu uviedli skôr rastúce náklady na prácu a energie v Nemecku. Konkurencieschopnosť krajiny v uplynulých rokoch znížili tiež viaceré regulácie na trhu práce a zvýšenie byrokracie v mnohých oblastiach.

Súvisiace články

Aktuálne správy