Po troch kvartáloch poklesu sa ekonomika Turecka vrátila v 3. štvrťroku k rastu

Po troch kvartáloch poklesu sa turecká ekonomika vrátila v 3. štvrťroku tohto roka k rastu a vymanila sa tak z dôsledkov minuloročnej menovej krízy. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje tureckého štatistického úradu.
Hrubý domáci produkt (HDP) Turecka vzrástol v 3. štvrťroku medziročne o 0,9 %. Na porovnanie, v 2. kvartáli zaznamenala ekonomika po revízii pokles o 1,6 %.
Napriek priaznivému vývoju zverejnené výsledky čiastočne zaostali za odhadmi ekonómov oslovených agentúrou Reuters. Tí počítali s medziročným rastom na úrovni 1 %. V medzikvartálnom porovnaní po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy rast dosiahol 0,4 %.
Za celý rok 2019 by podľa ekonómov mal rast tureckej ekonomiky dosiahnuť 0,5 %. Aj vládna prognóza predpokladá v tomto roku 0,5-percentný rast. V roku 2020 vláda očakáva, že ekonomika zrýchli až na 5 %.
Turecká ekonomika v minulosti 5-percentný rast evidovala, vlani však došlo k rozsiahlej menovej kríze, keď kurz líry klesol zhruba o 30 %. To spôsobilo prudké zrýchlenie inflácie a rast úrokových sadzieb, zatiaľ čo domáci dopyt sa prepadol.
Vývoj tureckej ekonomiky v 3. štvrťroku do veľkej miery podporil pôdohospodársky sektor, ktorý zaznamenal rast o 3,8 %. V prípade priemyslu rast dosiahol 1,6 % a služieb 0,6 %. Na druhej strane stavebný sektor zaznamenal pokles o 7,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy