Tri štvrtiny Slovákov využívajúcich internet nakupovali online

Európska komisia robila prieskum na vzorke 25 240 respondentov, z ktorých bolo 1 000 Slovákov

Viac ako tri štvrtiny Slovákov, pre ktorých je internet bežne dostupný, si za posledných dvanásť mesiacov kúpilo prostredníctvom neho nejaký tovar alebo službu. Vyplýva to z prieskumu Európskej komisie (EK), ktorá ho robila na vzorke 25 240 respondentov. Viac ako tretina opýtaných využila internet aj pri nákupe z inej členskej krajiny Európskej únie (EÚ).

Online nakupovalo vlani 78,3 percenta Slovákov, ktorí využívali internet. Priemer EÚ predstavuje 74,2 percenta. Spomedzi krajín Visegrádskej štvorky (V4) využívajú najčastejšie internet na kúpu Česi 80,2 percenta. Naopak najmenší podiel respondentov z krajín V4, ktorí tak urobili, je v Maďarsku 73,8 percenta. Väčšina Slovákov nakupuje najmä z domácich stránok. Podľa prieskumu tak urobilo 71,2 percenta z nich, čo je vyšší podiel, ako je priemer EÚ 65,9 percenta. Najčastejšie však domáci internetový trh využívajú Česi 78,1 percenta, potom Poliaci 74,1 percenta a najmenej Maďari 67,6 percenta. Najnižší podiel v rámci celej únie majú obyvatelia Malty, len 16,2 percenta z nich za posledný rok nakúpilo prostredníctvom domácich stránok.

Slováci si neobjednávajú tovar cez internet len zo svojej krajiny, ale aj z iných členských štátov EÚ. Za posledných dvanásť mesiacov túto možnosť využilo 34,8 percenta slovenských respondentov, čo je vyšší podiel, ako je priemer únie (28,8 percenta). Slováci sú v tomto parametri aj najvyššie spomedzi krajín V4. Tovar alebo služby z členskej krajiny EÚ si objednalo 22,2 percenta českých respondentov, 23,1 percenta maďarských a 17, 3 percenta poľských. Najmenší podiel objednania tovaru z členských štátov EÚ má Rumunsko, urobilo tak desať percent z nich.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy