S hypotékou nečakajte: Banky začnú sprísňovať opatrenia postupne

, fincentrum Foto: getty images

Októbrová priemerná úroková sadzba na poskytnutých úveroch na bývanie opäť prepisovala históriu, keď sa dostala na 1,19 percenta. Rekordne lacné hypotéky lákajú ľudí, aby sa stále viac zadlžovali. Tomu sa snaží zabrániť Národná banka Slovenska, ktorá od nového roka plánuje poskytovanie úverov opäť sprísniť. Ak teda potrebujete hypotéku, je najvyšší čas začať to riešiť.

Úverový apetít Slovákov sa odzrkadlil aj vo vysokom objeme poskytnutých úverov. V októbri banky poskytli na bývanie viac ako 1,1 miliardy eur. Viac si Slováci za mesiac požičali už iba v máji 2016, kedy bol objem vyšší ako 1,4 miliardy eur. „Vzhľadom na pripravované sprísnenie podmienok zo strany centrálnej banky očakávame, že dopyt po úveroch zostane do konca roka ešte nadpriemerný. Priemerná úroková sadzba by mohla ešte klesnúť, keďže viaceré banky v poslednom období znižovali úrokové sadzby a aktuálne ponuka úročenia začína na 0,6 percenta ročne,“ hovorí hlavný analytik Fincentra Peter Világi.

NBS prísni podmienky získania úveru
Agresívne zlacňovanie hypoték prinútilo konať NBS. Tá totiž nie je spokojná s tým, ako sa Slováci enormne zadlžujú. Navrhuje zvýšiť minimálnu rezervu, ktorá musí žiadateľovi o hypotéku zostať po uhradení všetkých úverov a pôžičiek a po odrátaní životného minima. Nárast by mal byť zo súčasných 20 na nových 40 percent.

Ďalším krokom by malo byť zníženie takzvaného DSTI ukazovateľa (Debt service to income), ktorý meria pomer obsluhy dlhov k výške príjmu. Momentálne je tento ukazovateľ nastavený na 80 percent. Po novom by to malo byť len 60 percent. Jedinú výnimku, budú tvoriť žiadatelia do 35 rokov, ktorý budú môcť mať tento ukazovateľ medzi 60 a 70 percentami.

„Hlavným cieľom návrhu je ochrániť klientov bánk pred rizikami spojenými s nadmerným zadlžovaním a znižovať tak negatívny vplyv prípadného zhoršenia ekonomiky na domácnosti,“ uvádza NBS.

Nové opatrenia majú platiť od 1. januára. Ak ale potrebujete hypotéku mali by ste si ju začať vybavovať čím skôr, keďže banky nebudú s aplikáciou nových pravidiel čakať až do začiatku nového roku, ale začnú ich postupne zavádzať ešte tento rok.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy