Jediný graf: Koľko vyjde elektrina z jednotlivých zdrojov

, iHNed.cz Foto: SITA/AP

Podľa štúdie renomovanej medzinárodnej poradenskej firmy Lazard je výstavba jadrových elektrární nerentabilná. V porovnaní s inými zdrojmi elektrickej energie je najdrahší a pri súčasných cenách elektriny sa investícia nevráti.

Novembrová štúdia poradenskej firmy porovnáva jednotlivé typy elektrární podľa ich nákladnosti metódou LCOE (Levelized Cost of Energy), ktorá nezapočítava len cenu výstavby elektrárne, ale aj náklady na palivo, údržbu, financovanie a životnosť. Táto metóda môže okrem iného ukázať, za akú minimálnu cenu sa musí predávať jedna megawatthodina elektriny, aby sa zdroj stihol počas svojej prevádzky zaplatiť. Výsledky sú pomerne jednoznačné.

Nové jadrové elektrárne sú finančne veľmi nákladné, ich výstavba a príprava projektu trvá desať až dvadsať rokov a je zložité ich financovať. Naopak najlacnejšie sú veľké solárne zdroje a lepšie ako jadro vychádzajú plynové elektrárne, a dokonca aj menšie slnečné elektrárne, ktoré si na streche haly postavia firmy.

Čísla u obnoviteľných zdrojov sa môžu líšiť podľa geografického umiestnenia, ktoré ovplyvňuje mieru slnečného žiarenia či veterné podmienky. Náklady pri slnečnej elektrárne v Španielsku a v Nemecku sa tak budú výrazne líšiť. Rovnako tak hrá úlohu cena plynu. Lazard počítal s podmienkami pre USA. Ceny boli prepočítané na eurá.

Súvisiace články

Aktuálne správy