Počet kontraktov na kúpu domu v USA v októbri nečakane klesol

Počet Američanov, ktorí podpísali kontrakty na kúpu domu, v októbri nečakane klesol. Poukázal na to v stredu zverejnený prieskum Národnej asociácie realitných maklérov (NAR).
Podľa prieskumu NAR klesol index rozpracovaných predajov domov v októbri o 1,7 % na 106,7 bodu. V septembri zaznamenal rast o 1,4 %.
Ekonómovia očakávali, že index sa zvýši o 0,8 % po pôvodne uvádzanom raste o 1,5 % za mesiac september. Pod pokles sa mohlo podpísať mierne zvýšenie úrokových sadzieb pri hypotekárnych úveroch.
V medziročnom porovnaní však bola situácia na trhu lepšia. Oproti októbru minulého roka bolo v USA rozpracovaných predajov domov o 4,4 % viac. Ako povedal hlavný ekonóm NAR Lawrence Yun, napriek nižšiemu počtu podpísaných kontraktov na kúpu domu oproti predchádzajúcemu mesiacu je celkové ekonomické prostredie naďalej priaznivé.
Rozpracované predaje domov sú indikátorom, ktorý signalizuje vývoj predaja v budúcnosti. Medzi podpísaním kontraktu a dokončením predaja ubehnú totiž väčšinou štyri, prípadne až šesť týždňov.

Súvisiace články

Aktuálne správy