Poľsko repatriovalo z Británie 100 ton zlata, rezervy zvýšilo na takmer 229 ton

Po zvyšovaní zlatých rezerv v ostatných rokoch Poľsko teraz zlato presúva domov. Ako uviedol guvernér poľskej centrálnej banky Adam Glapinski, Varšava v týchto dňoch repatriovala z britskej centrálnej banky 100 ton zlata.
Za posledné dva roky nakúpilo Poľsko približne 126 ton žltého kovu a v súčasnosti jeho zlaté rezervy dosahujú takmer 229 ton. Poľsko sa tak zaradilo na 22. miesto vo svete z pohľadu objemu zlatých rezerv.
K 31. októbru dosahovali poľské zlaté rezervy hodnotu 10,8 miliardy USD (9,81 miliardy eur). Z nich polovica je stále uložená v britskej centrálnej banke.
Glapinski nevylúčil, že v tomto trende bude Poľsko pokračovať. Poľsko mohlo podľa neho zarobiť „niekoľko miliárd“, ak by svoje rezervy predalo, takéto niečo však Varšava v pláne nemá.
Aj ďalšie centrálne banky v poslednom období zvyšujú nákupy zlata, medzi nimi ruská, čínska alebo maďarská. Dôvodom je spomaľovanie rastu svetovej ekonomiky, zvyšovanie obchodného a geopolitického napätia a úsilie o diverzifikáciu rezerv s cieľom znížiť aktíva v dolároch.
Najnovšie sa pridala srbská centrálna banka, keď v októbri dokúpila deväť ton zlata. Nákup zlata jednotlivými krajinami tak podľa Svetovej rady pre zlato zvýšil celosvetový dopyt po žltom kove na 3-ročné maximum.

Súvisiace články

Aktuálne správy