Poistencami štátu sa stanú aj niektorí bývalí baníci

Od apríla 2020 začnú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplácať kompenzačný príspevok tým zamestnancom - baníkom, ktorí ukončili zamestnanie v podzemí.

Od apríla 2020 začnú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplácať kompenzačný príspevok tým zamestnancom – baníkom, ktorí ukončili zamestnanie v podzemí. Dôvodom tohto kroku je útlm banskej činnosti.
„Pre Sociálnu poisťovňu to znamená, že jej od tohto dátumu pribudne nová skupina poistencov štátu, za ktorých bude štát platiť poistné na dôchodkové poistenie. Vymeriavacím základom na platenie poistného bude 50 % všeobecného vymeriavacieho základu spred dvoch rokov, teda bude rovnaký ako napr. pri poberateľoch opatrovateľského príspevku. V roku 2020 to bude mesačne suma 506,50 eura. Obdobie poberania kompenzačného príspevku sa potom jeho poberateľom zaráta na dôchodkové účely,“ informoval hovorca poisťovne Peter Višváder.
Bývalý baník sa však stane poistencom štátu len vtedy, keď okrem poberania kompenzačného príspevku splní aj ďalšie podmienky, ktoré sú rovnaké ako pri ostatných skupinách poistencov štátu a to, že poberateľ dávky nie je povinne poistený ako zamestnanec alebo ako živnostník, prípadne nie je poistencom štátu už z iného dôvodu a nemá priznaný invalidný dôchodok, alebo nedovŕšil dôchodkový vek.
Ak bývalý baník tieto podmienky splní, poistencom štátu sa stane automaticky, nebude mať teda v tomto ohľade žiadne oznamovacie povinnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy