Už to nie je ako kedysi: Legendárny obchodník zatvára svoje hedžové fondy

, CNBC Foto: SITA/AP

Dlhoročný manažér obchodného a hedžového fondu Louis Bacon, považovaný za jedného z najúspešnejších obchodníkov svojej doby, plánuje po 30 rokoch investovania vrátiť kapitál investorom. Podarilo sa mu uspieť v stávkach na všetko, od amerického kapitálu po európske dlhopisy a ázijské meny.

Moore Capital priniesol čistý ročný výnos 17,6 % a kumulatívny výnos viac ako 21 000 % od založenia Remington Funds, ale tento rok to boli len jednociferné zisky.

"Nadišiel čas vhodný na to, aby som urobil krok, o ktorom som už nejaký čas rozmýšľal a" privatizoval "naše tri fondy vlajkových lodí s viacerými správcami. To znamená vrátenie aktív klientom," napísal Bacon v liste klientom, ktorý cituje CNBC. "Nespokojnosť s výsledkami týchto fondov za posledných niekoľko rokov samozrejme dopomohli k tomuto rozhodnutiu, ale na našu dlhodobú bilanciu sme stále hrdí. Intenzívna konkurencia o získanie obchodných talentov spojená s tlakom klientov na znižovanie poplatkov viedli k náročnému obchodnému modelu pre fondy s viacerými manažérmi, akými sú aj tie naše.“

Bacon založil Moore Capital v roku 1989 dedičstvom 25 000 dolárov od svojej matky. Popularizoval obchodovanie na „makro“ báze a stavil na všetko na základe toho, čo očakával od globálnej makroekonomiky. V prvom roku to bola stávka, že Saddám Husajn napadne Kuvajt, priniesla mu návratnosť  86 %. O 13 rokov neskôr presné predpovede týkajúce sa udalostí na trhu kvôli irackej vojne mu priniesli návratnosť 35 %. Jeho fond tiež úspešne stavil proti japonským trhom na začiatku 90-tych rokov. V určitom čase spravoval viac ako 10 miliárd dolárov.

Za ostatné desaťročie sa však už natoľko Baconovi nedarilo, kvôli pretrvávajúcim nízkym úrokovým sadzbám prišiel o svoje historické výnosy. Fond Moore údajne vlani stratil takmer 6 % v dôsledku dvoch výkyvov volatility trhu. Ďalší fond spoločnosti, na ktorý dohliadajú iní manažéri, klesol o 3,3 %, podľa Financial Times.

Bacon nie je jediným manažérom fondu, ktorému sa v ostatných rokoch nedarilo. Milionár Leon Cooperman v lete 2018 oznámil investorom koniec svojej Omegy s tým, že nechce tráviť zvyšok svojho života prenasledovaním indexu S&P 500. Miliardár Jeffrey Vinik, ktorý viedol Fidelity Magellan fond, minulý mesiac povedal, že hedžový fond zatvára skôr ako rok potom, čo ho opätovne uviedol na trh. "Za posledných niekoľko mesiacov bolo oveľa ťažšie získavať peniaze, než som predpokladal," uviedol Vinik v liste pre investorov. "Prostredie na získavanie dlhodobých majetkových hedžových fondov je oveľa zložitejšie, ako som očakával. Výkonnosť fondov VAM je dobrá… ale neposkytuje potrebnú dynamiku na dosiahnutie požadovanej úrovne investícií.“

Súvisiace články

Aktuálne správy