Rakúšania neplánujú skončiť s bojom proti jadrovým elektrárňam v okolitých krajinách

Rakúsko neplánuje skončiť s bojom proti využívaniu jadrovej energie v okolitých krajinách. Rakúska vláda si už pripravuje pôdu na ďalší boj proti jadrovým elektrárňam v krajinách, s ktorými susedí. Spolkové ministerstvo pre trvalo udržateľný rozvoj a cestovný ruch vyhlásilo na internete anketu, v ktorej sa rakúskych občanov pýta, či sú za to, aby rakúska vláda pokračovala „v boji za koniec jadrového veku“. Rakúske ministerstvo chce bojovať hlavne proti pätnástim jadrovým elektrárňam, ktoré sa nachádzajú menej ako 200 kilometrov od ich štátnej hranice.

Anketa ešte nie je uzavretá. „Na základe predbežných výsledkov k 19. novembru čosi vyše 90 % účastníkov podporuje, aby sa Rakúsko aj v budúcnosti zasadzovalo proti jadrovým elektrárňam. Čosi menej ako 10 percent má opačný názor,“ uviedlo pre agentúru SITA rakúske ministerstvo.

Slovenské ministerstvo hospodárstva vníma iniciatívu dočasnej úradníckej vlády v Rakúsku s počudovaním. „Slovenská republika je suverénny štát, má právo rozhodovať o výstavbe zdrojov energie v súlade s európskou legislatívou a striktne odmieta zasahovanie do vnútorných záležitostí. V súčasnosti existuje viacero možností, kde sa verejnosť môže k prípadným projektom na našom území slušným a zákonným spôsobom vyjadriť,“ reagoval na iniciatívu rakúskeho ministerstva hovorca ministra hospodárstva Maroš Stano.

Rakúsko podľa svojho ministerstva pre trvalo udržateľný rozvoj a cestovný ruch rešpektuje suverenitu iných štátov v oblasti energetickej politiky. Vzhľadom na historické skúsenosti súvisiace s rizikami, ktoré sú bezprostredne spojené s atómovou energiou (Černobyľ, Fukušima a podobne), ako aj s naďalej otvorenými otázkami, akou je aj skladovanie vysoko rádioaktívneho odpadu, Rakúsko využívanie atómových elektrární odmieta. „Tento postoj je vyjadrený aj ústavným zákonom,“ dodalo rakúske ministerstvo.

Rakúsko je presvedčené, že jadrová energia nepredstavuje udržateľnú formu dodávok energií, a nie je ani schodnou možnosťou ako bojovať proti klimatickej zmene. „Zásada, že škody na životnom prostredí musí platiť ten kto ich spôsobí, ako aj zásada predbežnej opatrnosti sa hrubo porušujú. Početní experti sa zhodujú, že európska energetická únia je bez atómovej energie možná aj želateľná,“ mysli si rakúske ministerstvo. Ochrana klímy si podľa Rakúšanov vyžaduje decentralizované, dostupné a plne funkčné riešenia. „To platí pre obnoviteľné zdroje energií a opatrenia na efektívne využitie energií, atómová energia ale tieto požiadavky nemôže splniť,“ konštatovalo rakúske ministerstvo.

Rakúšania sú presvedčení, že aj keď ich krajinou prúdi elektrina z krajín, kde sa vyrába aj prostredníctvom jadrových elektrární, “bilančne zostávajú bez jadrovej energie“. „Na základe prepojenia s európskymi distribučnými sieťami funguje Rakúsko – v neposlednej miere aj vzhľadom na svoju geografickú polohu – nevyhnutne ako tranzitná krajina. Cez medzinárodné siete prichádza prúd aj zo susedných krajín Nemecka, Švajčiarska, Slovinska, Maďarska a Českej republiky, ako aj Talianska, ktoré rovnako ako Rakúsko neprevádzkuje atómové elektrárne,“ uzavrelo rakúske ministerstvo pre trvalo udržateľný rozvoj a cestovný ruch.

Súvisiace články

Aktuálne správy