Mínus 280 miliárd dolárov: Digitalizácia vezme 15 percent príjmov bánk z platieb

, ČTK Foto: getty images

Až 15 percent príjmov bánk z globálnych platieb, teda 280 miliárd dolárov, bude pravdepodobne ohrozených rastom digitálnych platieb a konkurenciou nebankových subjektov, pretože platby budú rýchlejšie, neviditeľné a zadarmo. Vyplýva to zo správy spoločnosti Accenture.

Správa zistila, že príjmy z globálnych platieb pravdepodobne porastú ročným tempom 5,5 percenta z 1,5 bilióna USD v roku 2019 na viac ako dva bilióny dolárov do roku 2025. Accenture použila analýzu príjmov a rizík, ktorú vyvinula na meranie trendov platieb spotrebiteľov a predpokladaných zmien správania sa obchodníkov, technológií a regulácie. Výskum doplnilo vyjadrenie 240 výkonných vedúcich pracovníkov bánk v 22 krajinách.

"Banky zaspali obdobie, kedy mohli naplno využiť svoje silné postavenie, keďže sa nedomnievali, že by mohli byť niekedy ohrozené. To umožnilo novým spoločnostiam veľmi rýchlo dohnať technologické a regulatórne manko a predstaviť produkty, ktoré tie bankové prekonávajú," povedal pre ČTK manažér vo finančných službách Accenture Karel Kotoun.

V nasledujúcich šiestich rokoch sa budú musieť banky vyrovnať s ďalším tlakom v príjmoch z kartových transakcií, poplatkov a bezplatných úhrad, ktoré ohrozia osem percent príjmov z platieb, uvádza správa. Navyše konkurencia nebankových subjektov a ich neviditeľných platieb cez 'virtuálnu peňaženku' na mobilnú aplikáciu alebo na inom mobilnom zariadení, ohrozí 3,9 percenta príjmov bánk. Vytláčanie platobných kariet okamžitými platbami, kde sú prostriedky účtované a prevádzané v reálnom čase a banky majú len malý alebo žiadny úrok. To bude pravdepodobne ohrozovať ďalších 2,7 percenta príjmov z platieb.

Trend nadväzuje na súčasné poklesy príjmov z kartových transakcií a poplatkov. Už medzi rokmi 2015 a 2018 príjmy z transakcií obchodných kreditných kariet klesli o 33 percent, príjmy z debetných kartových transakcií o 15 percent a príjmy z kreditných kariet o 12 percent.

Viac ako dve tretiny (71 percent) opýtaných vedúcich bankových manažérov sa zhodli na tom, že s platbami nebudú zviazané poplatky. Takmer tri štvrtiny (73 percent) sa domnievajú, že už je väčšina platieb neviditeľných alebo počas nasledujúcich 12 mesiacov sa nimi stanú. Asi 78 percent ich uviedlo, že platby buď už sú okamžité, alebo v horizonte jedného roka budú.

V reakcii na kľúčové výzvy trhu takmer štyria z piatich respondentov uviedli, že budovanie bezpečnosti maloobchodných platobných transakcií je pre banky hlavnou prioritou. Takmer štvrtina uviedla umelú inteligenciu, robotiku, inovatívne platobné centrá ako kľúčové technologické zručnosti, ktorým budú musieť prispôsobiť svoje kľúčové systémy a mať tak vysokorýchlostné a kontinuálne platobné toky.

Súvisiace články

Aktuálne správy