Klimatické zmeny sa stali dôležitou témou už aj v energetickom priemysle

Stredoeurópska energetická konferencia (CEEC) v utorok pokračovala druhým dňom, ktorý obsahoval štyri rôznorodé panely. Niečo však mali spoločné, a to potreba boja proti klimatickým zmenám sa už stala veľkou témou aj v energetickom sektore. Informovala o tom Tatiana Chovancová zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA).
Uviedla, že otázka zmeny klímy a využívania „zelených“ energií bola doteraz príznačná najmä pre EÚ, rôzne organizácie a čoraz častejšie i pre národné štáty. Trinásty ročník konferencie CEEC podľa nej však ukázal, že táto téma sa stala nosnou aj pre predstaviteľov energetických spoločností.
Príznačným pre tento vývoj bolo podľa Chovancovej vystúpenie Richarda Kvasňovského, výkonného riaditeľa Slovenského plynárenského a naftového zväzu. Ten sa počas siedmeho panela vyjadril, že „plynárenský sektor bude hrať hlavnú úlohu v energetickej tranzícii a zemný plyn je palivom s nízkymi emisiami. Zároveň môže plynárenský priemysel pomôcť znížiť emisie zo skleníkových plynov, a tým zlepšiť kvalitu vzduchu a ušetriť finančné zdroje“.
Chovancová zdôraznila, že v podobnom duchu sa vyjadril aj Slawomir Sieradzki z poľskej spoločnosti Gaz-System. „Poľsko v rámci energetickej transformácie bude klásť dôraz na vývoj plynových elektrární s možnosťou efektívneho využitia tepla na vykurovanie,“ povedal Sieradzki.
Upozornila, že nie všetci sa však na konferencii zhodli na tom, že plyn je vhodným palivom aj do budúcnosti. Diskutovalo sa o rôznych alternatívach a hľadali sa rôzne kompromisy. Napríklad Thomas Waitz z európskych Zelených povedal, že „môžeme čerpať z infraštruktúry plynárenského priemyslu a plynovody využiť na iné palivá“.
Organizátorom konferencie CEEC je SFPA. Konferencia sa koná pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR, Ministerstva životného prostredia SR a slovenského predsedníctva v OBSE.

Súvisiace články

Aktuálne správy