Rast ekonomiky členských štátov OECD sa v 3. kvartáli spomalil

Rast ekonomiky členských štátov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) pokračoval v 3. štvrťroku v spomaľovaní.
Ako uviedla OECD, ktorá v utorok zverejnila predbežné údaje, rast ekonomiky členských štátov organizácie dosiahol v 3. štvrťroku medzikvartálne 0,3 % po 0,4-percentnom raste v 2. štvrťroku. Tempo rastu sa tak spomalilo druhý kvartál po sebe, pričom bolo najslabšie od 3. štvrťroka minulého roka, keď ekonomika zaznamenala rast na rovnakej úrovni.
Z najväčších ekonomík OECD sa tempo rastu prudko spomalilo najmä v Japonsku. Tamojšia ekonomika vzrástla v 3. kvartáli iba o 0,1 % po 0,4-percentnom raste v 2. štvrťroku.
Naopak, USA si udržali stabilný rast na úrovni 0,5 % a stabilitu zaznamenal rast aj vo Francúzsku a Taliansku. V prvom prípade vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) medzikvartálne o 0,3 %, v druhom o 0,1 %.
Británia a Nemecko zaznamenali zlepšenie v porovnaní s vývojom v 2. kvartáli. V obidvoch prípadoch to znamenalo únik pred recesiou, keď po poklese obidvoch ekonomík v 2. kvartáli o 0,2 % zaznamenala v 3. štvrťroku nemecká ekonomika rast o 0,1 % a britská o 0,3 %.
Ekonomika eurozóny pokračovala v stabilnom raste na úrovni 0,2 %, zatiaľ čo v prípade širšej Európskej únie sa tempo rastu mierne zrýchlilo na 0,3 %.
V medziročnom porovnaní sa rast hospodárstva členských štátov OECD udržal na stabilnej úrovni. Dosiahol 1,6 % ako v predchádzajúcom štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy