Výstavba domov sa v USA v októbri oživila

Výstavba domov sa v USA v októbri oživila a počet nových stavebných povolení vyskočil na viac než 12-ročné maximum. To signalizuje silný trh s bývaním v USA, ktorý podporil aj pokles úročenia hypoték.
Začatá výstavba v októbri medzimesačne stúpla o 3,8 % a v prepočte na celý rok dosiahla na sezónne upravenej báze 1,314 milióna obytných jednotiek, uviedlo to americké ministerstvo obchodu. Začatá výstavba v segmente rodinných domov vzrástla piaty mesiac po sebe a v segmente bytových domov sa solídne zotavila.
Ministerstvo tiež revidovalo údaje za september, keď sa celoročné tempo výstavby spomalilo na 1,266 milióna a nie 1,256 milióna obytných jednotiek. Ekonómovia počítali v októbri so zvýšením tempa na 1,320 milióna obytných jednotiek.
V medziročnom porovnaní začatá výstavba v októbri vyskočila o 8,5 %.
Počet nových stavebných povolení sa zvýšil o 5 % a v prepočte na celý rok dosiahol 1,461 milióna, čo bolo najviac od mája 2007. Motorom rastu bola expanzia v segmente rodinných domov, kde počet nových stavebných povolení stúpol o 3,2 % a dostal sa najvyššie od augusta 2007.
Trh s bývaním, čo je sektor, ktorý je najcitlivejší na zmenu úrokových sadzieb, sa v uplynulých mesiacoch zrýchlil. Dôvodom bolo uvoľnenie menovej politiky americkou centrálnou bankou (Fed), čo spôsobilo pokles úročenia hypoték z vlaňajších viacročných maxím.

Súvisiace články

Aktuálne správy