IPM Group bude spolufinancovať projekty odpadového hospodárstva za 73 mil. eur

Prostredníctvom Avanea Eco Fond podporí projekty v oblasti životného prostredia zameriavajúce sa na recykláciu, triedenie a opätovné využitie odpadov na Slovensku.

Investičná spoločnosť IPM Group, ktorá sa venuje investíciám v oblasti energetiky, mobility či umelej inteligencie, bude spolufinancovať projekty odpadového hospodárstva vo výške viac ako 70 mil. eur prostredníctvom nového fondu Avanea Eco Fond (AEF). V poradí piata infraštruktúrna investícia firmy tak podporí projekty v oblasti životného prostredia zameriavajúce sa na recykláciu, triedenie a opätovné využitie odpadov na Slovensku. „Účinné odpadové hospodárstvo dokáže nielen viesť k energetickým úsporám a celkovému zníženiu nákladov na zneškodnenie odpadov, ale i zvýšiť kvalitu života v regiónoch a umožní prostredníctvom inovačných technológií vytvárať nové pracovné príležitosti,“ skonštatoval riaditeľ AEF Šimon Bečica.

AEF plánuje spolufinancovať projekty vo výške 73 mil. eur, z čoho 22 mil. fond získal v rámci verejného tendra Slovak Investment Holding a 51 mil. od spoluinvestorov zo súkromného sektora. Cieľom fondu je vyčleniť investície v nadchádzajúcom päťročnom období na nové ako i existujúce projekty prostredníctvom equity a kvázi-equity financovania. „Hlavným cieľom AEF je podpora trvalo udržateľného rozvoja a obehovej ekonomiky prostredníctvom zodpovedného investovania. Preto podporujeme projekty, kde môžeme byť nielen finančným, ale aj strategickým partnerom a spoločne prinášať riešenia pre zelenšie zajtrajšky,“ uviedol výkonný partner IPM Group Adrian Vyčítal.

AEF je súčasťou IPM Group, ktorá už v minulosti investovala viac ako jednu miliardu amerických dolárov do rôznych infraštruktúrnych a technologických projektov. Do jej portfólia patrí napríklad jeden z najväčších európskych terminálov na skvapalnený zemný plyn Dunkirk vo Francúzsku, nemocnice v Turecku, solárny fond v Južnej Kórei, spoločnosť ESS prinášajúca revolučné riešenia v oblasti energetického skladovania v USA, či slovenská batériová R&D a výrobná spoločnosť InoBat.

Spoločníkom a partnerom AEF je aj Slovak Investment Holding, akciová spoločnosť v 100 percentnom vlastníctve Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Jej hlavným poslaním je podpora strategických verejných i súkromných investícií na Slovensku v oblasti infraštruktúry, energetickej efektívnosti, odpadového hospodárstva, sociálnej ekonomiky, malých a stredných podnikov, zdravotníctva a kultúrneho a kreatívneho priemyslu. Finančné prostriedky na realizáciu investícií čerpá z európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Súvisiace články

Aktuálne správy